NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
根本唔應該有del錯野依件事
我而家2BAY 都想轉做1621+ 4bay 都唔諗, 多兩個BAY 差好遠
想問, 主要兩個USER用黎 BACKUP 電話相同 google TV 睇戲
Synology 220j 同 220+ 分別大嗎?
而家先知bitwarden可以用黎send file返去研究下先

其實會Del錯野係少之有少

control panel > shared folder > edit
Restrict access to administrators only
都2022 Synology搵部似樣啲嘅機都冇
我諗佢係想d user自己用果陣都可以access到垃圾桶,但又唔想垃圾桶嘅內容係有哂所有user嘅內容。即係想每個user嘅垃圾桶都係獨立嘅。
無計,S記 一直都係買軟件送硬件,到今日新機都唔俾2.5g就知咩料
直衝1621xs+算
題外話一問,set起左adguard home佢叫我set router 個dns primary 係127.0.0.1, 但我隻netgear 話呢個address invalid嘅
一步到位
你係唔係set錯左野?
127.0.0.1係指返自己(即是部router)
set岩的話suppose係指番adguardhome個ip
windows 用smb連
係咪都冇咩嘢可以set令到個transfer speed再快啲?
DSM佢應該expect個用法係,如果你想咁樣分開權限就要每人一個shared folder,咁個recycle bin先會獨立權限
如果同一個share而入面folder先細分,咁係可以用custom permission或者directory service做到,不過似乎係唔包括個recycle bin因為個bin本質上係一個額外功能嚟,唔係file system level嘅野

我做野呢度都面對過呢個問題,結局寧願逼d有高權限嘅管理層甚至老細用獨立share都唔好擺晒d野響公海同時又expect可以無人睇
如果你裝係自己部router 就係127.0.0.1
其他地方就入返你本身嗰部機個ip
因為好多片源唔係optimize for web streaming

例如:
binary 嘅次序唔跟video嘅時序
video format需要硬解,但手機唔support硬解

有啲片個片源係好高質素,例如8k兩小持嘅電影
唔係部部手機可以download成條片,而且唔係部部機有8k,會浪費好多bandwidth/harddisk
如果你裝左係nas
就係router set Nas ip
年尾岀?
冇922+ 得923+
已經有spec
127.0.0.1 解localhost 即自己
佢果個情況router 同adguard 係同一部host 先咁set
你個情況係netgear dns 要指向adguard host 既ip
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞