NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
windows server 先貴啵
d license
安唔安全唔知 淨係知我用openvas 掃vulnerability windows server 係比較多
btw 岩岩睇左下
windows server都有headless version叫windows server core
理論上attack surface細d
xpenolgoy d bootloader 唔支援hyper-v 好耐,定你用vmware workstation 當esxi 咁行?
Asustor Nas 有無人用?
岩岩屌左S記
請問有冇抵玩HDD 介紹
睇到IRONWOLF 好似都有災情
見到有巴打用緊seagate barracuda 都無死過
最「抵玩」暫時係港行Toshiba MG 16GB以上
不過如果你想避災,呢幾年根據Backblaze紀錄最好仲仍然係Ultrastar系列
https://www.backblaze.com/blog/backblaze-drive-stats-for-q2-2022/
咁就唔同講法
Syn記唔捉人咩
同問Microsoft/Google唔捉人咩 做咩捉唔哂
其實有無分別
同蘋果一樣掛
你自用就唔搞你 但你商用就捉你(例如收人錢砌部hacktinosh機)
不過淘寶賣xpenology boot usb冇人捉一搵就搵到
咁簡單好多喎咁
我之後可以係淘寶/其他地方買個NAS箱
自己買硬件裝個NAS
之後用佢來起個DSM

其實一直都有人咁做DSM 6既年代已經有
不過最近synology將某d plugin變做有synology ac先用到 可能開始打擊xpenology了
邊d function要用AC
其實隻NAS,有幾多function正常人唔會用
Active Backup for Business開始要用Synology account搞activation,呢個應該影響最大
另外Active Insight同Surveillance Station都收license fee

CCTV呢個function有用架喎
仲有個advanced media extension
直接影響其他相關app運作 e.g. synology photos
好似普通NAS款跟機俾你裝兩隻cam咁大把,姐係suppose家用only
商用你多數多過兩隻cam咁就要買license pack
另外佢有咩野AI運算嗰d專門NVR機款個好似跟機俾多幾個license不過都仲只係唔知四個定八個,總之唔多
no gui why not linux?
dont know ar
me no use windows server
不過有時覺得真係好撞手神
Toshiba 我都試過一過保養就壞
toshiba5年保?
3年
其實synology DSM同TrueNAS差幾遠
Syn記我自己用落個UI好正,又少問題同少vulnerability
Config又簡單
我買過2隻xander既都係5年
大概係macOS vs Linux咁樣囉,成件事係完成度好d人地始終係一個solution賣俾你
有冇人用google drive backup nas
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞