NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
我冇用任何notes app所以唔係好明
如果你講緊S牌個notes app唔岩用
可以試下用其他 例如joplin? (要用docker裝
新手留名學嘢
平時有倉鼠儲嘢習慣 見漢科搞消費卷優惠心郁郁想買部4bay嘅型號試下
想問啲hdd就咁買埋佢隻Synology HAT5300-4T諗唔諗得過?定自己做功課會有更好嘅選擇
同埋依家啲nas/硬碟防震功能係唔係噱頭嚟?
本身有隻wd passport用嘅時候成日擔心唔震得,放書枱檯面過緊資料嘅時候如果開關櫃門或者同樣放檯面嘅電話響震機會唔會影響到,定我諗太多
首先去Synology個網睇下你想要個model support邊d hdd
然後最好溝埋唔同牌子 (容量要一樣) 減少batch failure機會
要避免SMR HDD
貼牌碟嚟
MG08 = Toshiba enterprise
己經做緊
3隻4T Raid 0
原來係咁 thanks
上面位師兄講嘅SMR好似係發展趨勢黎?係咪時候買定堆CRM做儲備
儲備咪幾年
儲file唔係成日寫同改就算啦
要多寫改都用左SSD
都係儲片儲相為主啦 部分會成日返煲嘅片通常都有份copy係電腦度
咁都係儲定幾隻CMR穩陣啲
不過防震方面係咪冇師兄會在意?有時抄緊file入外置hdd冇為意擺咗部電話係隔離 有通知震機個下真係驚驚地
你諗住部NAS放電腦隔離?
你搵個冇咁易掂到既地方放NAS咪ok
用緊synology nas
行shr 冇ssd
同時upload同down load野時會慢
上網搵有樣野叫link aggregation
其實會唔會有用
定係個threshold 唔關條條事
個表用16tb黎計
如果裝18tb有冇問題
通常threshold 係harddisk r/w度
20gb都得
其實冇限
Raid0傳輸速度係咪2tb?
請問點做好data backup 好危險喎
我都係諗緊4隻2TB行raid5 咋
存放既,用邊隻理論上CMR都唔會著數左
咁當然個人選擇
假設你兩條1G Lan用左佢
假設1G上限100MB/s
你硬碟又有200MB/s

你電腦連去既速度就係100,因為佢唔會兩條一齊行比你
不過你兩部機一齊拎就可以各自100
因為佢做左分流
Raid 0 加你啲 SSD
SATA大概500MB/s
你兩隻咪1000
4隻咪2TB
如果啲Lan , Cpu跟到既話

另外我仲有12TB HDD每晚備份
再有另一部NAS做即時備份
我諗唔會差得過Raid 5好多既
諗緊就咁raid0加隻外置hdd做即時備份係咪都穩陣
清你轉做全ssd個pool留左幾多%位? 全部買有dram既?
MX500 x 3
本身我已經試過用512黎測速
我部1618黎,其實去唔到10G速度
應該係粒U嗰啲唔夠力,見過其他人用新啲係去得快啲
不過其實真係抄野時,除非一個大file,部機又無其他野行先會上到800MB左右
所以我本身只係兩隻,後尾無乜位先再買多隻
其實平時正常都唔會有咁快,亦都好少用到盡,我自己覺得收貨啦
我玩過用佢黎係舊機行PXE + ISCSI開windown其實仲快過用單隻SSD
但係實際上用有好多碎file時都係差少少

另外我搵唔到方法可以即時本地備份,有都單聲,我只係每晚一次,咁我覺得還可以

最後提多樣,有錢就上Raid 5
因為我兩隻轉三隻時發現,Raid 0係唔可以直接加 HDD
原來清係3隻4T 睇錯做4隻3T
800mb或者低啲都比全hdd先100mb左右快好多
全hdd nas有時做備份佢會係咁彈alert話壓縮得太慢

即時備份果度q記有隻app可以做到 佢可以同時做到即時同每晚備份
諗緊到時真係轉全ssd就插2隻hdd係usb3.1個位 1隻做即時備份 1隻做每晚備份 窮有窮玩唔係中加密病毒應該都安全嘅

Riad0死左乜都冇 Raid5又會冇左速度加成 難簡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞