NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
想買nas嚟畀屋企人back up同睇翻電話啲相,預8至16TB
請問420係咪都夠用?定可以落一級或買高一級
你講緊j定plus先
買左1621+ $6999
本身用213+
唔好意思我搞咗好耐個quickconnect都整唔到,想請教一下咁多位
我喺外部存取-路由器設置-連線測試結果點試都係失敗,係router度set過port forwarding都係唔得,仲有咩原因會connect唔到感謝
router port forward到既話其實唔洗quickconnect
quickconnect就咁set好個id就得
唔洗port forward
我係純粹想喺街都access到nas入面啲嘢,不過好似port forward嗰度set極都set唔到
咦好似真係得咗我disable曬啲port forwarding嘅嘢就ok咗感謝
應該有好多限制,一定要用佢隻OEM SSD之類
另外要新款個slot先有足PCIe lanes

我響1821度行NVMe speed test都試過過熱強制shutdown (佢set 70度,其實好易上到)
加裝兩塊heat sink先減番十度八度...
再加埋炒data風險,我個功能諗都唔會太多人用
老老實實響黑群會有用好多
因為散熱同埋NVMe slot數目都會好過S記堆機
講真用NVMe做volume響傳統NAS真係唔太適合,甚至無咩意義
連write cache都好多人試完都唔用,因為只有兩隻碟嘅RAID1真係好高風險吓

如果整做volume/storage pool咁不如成個DSM裝埋入去,呢個用途可能最有用;
不過搞到咁不如整server啦
SSD用電量細,好簡單就可以插入raspberry Pi/router,因為唔洗另外買隻火牛
不過Synology呢啲 design for hdd嘅nas就冇咩用
synology 可唔可以睇到使用者存取過咩file ?
log center
我用SMB 係setting到開左enable transfer log
之後係log center就睇到
開咗先河,唔知黎緊會唔會有淨m2 機種
點解呢期d NAS 比上個月貴咗咁多?

上個月有消費卷減價
佢魔改得太多
唔拖到最後一刻都唔會
我頂,早知早d 買,又要等 ...
Upgrade kernel就有wireguard用我都想佢upgrade
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞