NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
synology 都有出事
但qnap出事唔係即刻解決先癲

利申: 一部qnap 一部synology
本來qnap都有內聯 , 而家直頭無開
你唔考慮換碟?
點都無可能無限加上去,HDD用耐咗又易死
用咩app up相上DS220+最好?
用緊DS file
用s記自己個photo 咪得
有D人就係為左S牌個photo app買佢
係幾方便 好多人selfhost 都問有冇s記photo app 嘅替代品
可以做到好似icloud 咁
未用過qnap 唔知係點
有冇人知s牌裝app出airplay2 有冇fire stick 果啲斷線連唔到又要restart 啲閪問題
係DS photo 定 photo mobile
photo mobile
ds photo dsm7.0 冇得用
謝ching
唔係好明你問咩?
S牌用airplay 有冇斷線同連線問題?
新玩,想問下vpn set喺nas同set喺 router對於我喺街access返我nas 入面啲野有咩分別
就我理解 如果你NAS上個VPN比人爆 咁你成個NAS都比人爆左
router上既VPN被爆 起碼你部NAS暫時仲安全
同時要keep住更新VPN 唔知S牌個openvpn做唔做到
S記個synology photos 到底係點樣好用法?
我買左部QNAP 唔知佢個 QuMagie 係點....
仲有個玩法係用Tailscale
不過如果平時用開VPN既要set split tunnel
其實tailscale同synology個vpn plus有咩分別
請問如果齋backup用係唔係買das已經夠
ios 除咗icloud,以往其他apps sync 相隔一陣就會斷
你預半個鐘就要著機,kill apps,再入過…..
而家synology 可以做到icloud 嗰種自動background sync

手機apps 同 nas ui,synology 都就手過qnap 好多
好彩, 我睇左QNAP都有類似功能:
https://hk.xfastest.com/52833/qnap-nas-tutorial-auto-backup-mobile-phone-photo-video/3/

佢就要用Qfile上傳, 仲可以上埋HEIC(S都得).
之後可以用返Qfile睇, 亦可以用另一個叫QuMagie:
https://www.qnap.com/zh-hk/software/qumagie

佢就可以自動用AI 將全部人分類, 樣, 時間, 地方, 物件. 的確可以方便搵相 S記都好似有. 係Synology Photos. 我覺得功能上好似大家差唔多.
backup 咩先
das 好似本身部電腦啲hdd 插usb 咁用
都係片同相
Cloudflare 開左佢舊雲會好慢….
電話定係本身部電腦嗰啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞