NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
係呀,甚至要連HDD冬眠都off埋
不過NAS嗰面你當佢電腦咁睇的話,火牛風扇又可以話耐唔耐off吓俾d野抖吓會長命d
我記得iTunes做到自動backup over wifi
真係full backup黎 可以一鍵restore 個backup file可以放上NAS
但要你開電腦先得
就我所知synology內置野做唔到full backup
用天文台咪算
預7x24 同係咪真係咁用又兩回事

我自己就夜晚自動off, 橫掂瞓覺返工時間十幾個鍾唔會用到
係既 但我想知整完有冇特別意義姐
如果真係有用的話我又唔介意學下野
有一個半個有意義用途
例如你有IPCAM想close loop唔放佢出街,不過隻NVR要拎ntp同堆cam對時間,咁你會想響firewall內開個ntp server響VLAN內淨係餵俾佢 (當然呢個ntp server結局都係應該出街拎時間)
另一個用途係你有某d野想呃鐘,例如會expire嘅software license / demo之類,set個ntp server俾個假鐘佢而唔係個client度做手腳
後面個用途正
testing / development都應該會經常想校鐘
就算setup自己home assistant / smart home野你都可以成日想要快快趣趣成堆device一齊轉去第二個時間睇吓有咩反應,尤其用pi的話
不過玩鐘要好小心,有唔少system / software會因為錯鐘而死晒火,reboot或者要等到各自sync番晒先正常,甚至完全跪低

啱啱買左DS920+
Initialize HDD SHR 快過以前好多, 唔使一個鐘
大家知唔知點解?
見Synology要出DS923+
基本上係4bay版1522+
仲係唔出2.5GbE lan port

AMD Ryzen R1600
2 x 1GbE
4 GB DDR4 ECC SODIMM
2 x M.2 NVMe Slot
可以加10G卡
係 自己砌nas 最好既就係可以自己加10g 卡 Synology 都on9 要5bay model 先有
AMD cpu
DS923+都唔算真正既升級版
完全唔明DS923+既取向,商務又唔商務,娛樂又唔娛樂
而家既Synology得DS920+同DS1821+買得過
同ds216+II 行shr+btrfs 比,都快勁多
之後慢到我寧願行jbod
點睇淘仔d N6005/N5105 工控機仔插HDD做NAS?
見好多人拎黎做軟路由,但無乜見人講用黎做NAS
All in one NAS+Router都得添
裝個proxmox上去 再裝pfsense+xpenology
如果插3.5 inch HDD 落去
我諗緊USB 插去硬碟盤,定係直插SATA 好
插USB 又驚唔穩定
直插SATA 又驚佢d 供電太雞,唔知要唔要另外加個12V to SATA power adapter 俾佢
呢個post真係好多野學
其實要整NAS+Router all in one的話不如自組?
岩岩淘寶睇到d神奇野

岩唔岩你用
正正經經砌部i3 10代t 系直行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞