NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
召集用開Synology NAS嘅巴打
https://lih.kg/3057264

1001唔開po
pish
等緊ds922+
求其寫d野先

NAS購買思路

新手乜都唔識/唔想學野或花時間維護:各大牌子NAS

Synology
優點:
UI易用,人性化
易setup
相對冇其他大牌子咁多security issue(e.g. QNAP)
有保養(如果新買)
有免費DDNS (唔知其他大牌子有冇
缺點:
硬件性價比低

要注意就算係Synology都唔係即開即用,你點都要讀下書的

想要靚硬件/平:自組
優點:
硬件性價比可以大幅拋離任意大牌子NAS(講緊係同性能下可以平40%或以上
OS相對自由(你甚至可以裝Synology DSM)
硬件選擇自由 (例如可以用舊機既料砌,癲少少用raspberry pi都得
缺點:
體積大
耗電大
要學勁多野,setup麻煩,要識英文
維護靠自己(不過通常係第一次set完後就唔洗點理

左邊自組 右邊DS220+
Synology NAS
Docker:
如果你買既係Synologu既plus model (e.g. DS220+), 咁你部機就有能力行Docker
Docker可以將唔同既程式連埋所需既野一次過打包做一舊野,然後你禁幾粒掣or行幾條script就可以踢著舊野,十分方便
注意其實Docker做到既野VM都做到,不過VM比Docker燒資源
另外要玩Docker的話強烈建議加RAM,但唔洗太多,因為你會比隻cpu bottleneck先

Docker有咩app好玩?
Game server (Terraria, Minecraft, Factorio...)
自製Netflix (Plex/Jellyfin/Emby, sonarr/radarr/prowlarr...)
全家adblock (adguardhome/pihole)
自製記帳app (firefly iii/actualbudget)
Smart home (HomeAssistant)
cross platform airdrop (snapdrop)
街外連接 (tailscale/zerotier)
Docker管理UI (Portainer)

如果你寫code的話仲有gitlab, code-server等等,亦可以host自己寫既野(例如我有隻discord bot)

Synology Docker教學: https://trash-guides.info/Hardlinks/How-to-setup-for/Synology/

有用資源:
想討論PT (Private tracker)
https://lih.kg/2447243
HKEPC (有NAS同Networking討論區)
Reddit (r/Synology, r/DataHoarder, r/Homelab)
Nascompares (大牌子NAS及硬碟選擇教學)
Synoforum/Synology Community (Synology專用forum)
MariusHosting/Wundertech (軟件教學,例如會教點用docker)
司波圖(大陸人,專講NAS/Networking,有教學片)
其實個topic應該叫 各大牌子NAS/自組Server討論區
上個post既自製netflix成功例子 (by巴打 呵卡呵卡)
https://www.wundertech.net/how-to-install-adguard-home-on-a-synology-nas/
我都係整左個macvlan專for adguardhome docker
整完係router指番個dns去adguardhome個ip就得
尋晚先整完
換咗個HDD乜都要重練
我就係隻router冇得set dns server個port先搞macvlan
我個adguardhome同syonolgy個ip唔同
unraid留名
me TrueNAS免費仔
用左qnap 6年+

如果換s記過data會唔會好煩
唔一定要過data既
咪兩部一齊行 一部main一部backup咁
用緊黑群
等唔切, $1800買左QNAP TS-262C
用左最新N4505 CPU + 8GB Ram....
用咩model? 岩岩入手ts-262c, 唔錯
最新既5.0.1 OS 幾易用
直接將adguard home 擺係host 咪可以
最多都係入返啲environment 就得
唔難起
ts453a

成日見佢有安全問題想轉
其實我上po就已經想問
唔放出街既話qnap應該都唔會出事?
唔係ssd嘅話無所謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞