NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
太多可能性,可能cname去錯subdomain
或者你個subdomain個webhost過唔到cloudflare啲security policy
試試F12睇下彈咩error
著到佢個雲即係用左cloudflare做proxy,事旦一邊唔安全都比你過,我嘅情況同你掉轉著完load得仲快左
原理同cctv一樣,封閉咁用無其他人睇到啲畫面。
但依家啲cam比人買完又要上網可以live 睇到又唔改啲default setting,變相咪比人撞到入去再通曬天,求其Google打live cam大把野睇
話說睇左下intel張gpu
會唔會有自組戰士買黎做transcoding?
for 遲啲av1 encode?
依家d底板無限架咩 我記得以前d舊機認唔到16tb hdd
https://nascompares.com/2022/10/27/synology-ds923-nas-finally-revealed/

DS923+
AMD Ryzen R1600
4GB DDR4 ECC
仲係1Gbe network x2
唔止av1 encode既 其他task都得
我都係睇linus tech tips講呢張卡先諗到可能岩NAS用
最重要係佢夠平
好似出嚟推大家買水尾ds920+

都係搵iso同機型號,有啲會著到機裝唔到/拎唔到ip
裝完之後好似要打command passthrough hdd/controller
但係啲碟都好似唔識休眠🤔
個host多用途左
media transcode 內顯 qsv都夠做啦
睇需求囉
但如果真係要upgrade既話 可以考慮intel卡先
因為真係平
唔知點解個NAS 時間去返2001 年, sync 都係咁, 要restart NAS 先fix 到, 之前都好似試過
smb multichannel
等Active Backup for macOS等到頸都長
又bare metal又deduplication可以吊住Time Machine嚟打
我有隻DS220+ 加唔加ram好?
加 行緊8G
純做檔案傳輸既話唔加都得既
但想玩docker就一定要
我見黃金得kingston果啲
我用黎擺片
俾人係香港同UK睇
係咪加多條8gb 好啲?
就咁播片嗰吓多RAM幾乎完全無分別
不過如果行Plex嗰類野,個介面load thumbnail之類可能會順少少
Kingston RAM可用,不過好似DSM會出warning鬧
你唔係用佢原裝嘢,梗係鬧你㗎
我唔慳呢啲,我只想無獲氣
即係就咁播片 多ram同小ram無分別?
定係有好大分別?
Thanks for your answer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞