NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
巴打唔好意思, 再請教多一下

我用緊小米AX1800 router, 佢入面可以set VPN
https://www.muzijie.com/a1/x3rpxlv0.html
佢入面有一句描述: "然后,只要连上小米路由提供的WIFI,你的手机、电脑、XBOX、小米盒子等各种设备都可以享受到VPN,尽情观看youtube了。"

如果照你既講法, 加埋呢一句意思, 係唔係只要我將router (VPN client) 連上去街外第3方提供既VPN server之後, 我成套LAN既裝置只要駁住router都享受緊VPN server既保護?

如果係, 咁係街外想連返入NAS既時候, 又應該係打咩IP?
定係街外要連入要先打返VPN server個IP, 再打返DDNS?
可以當icloud 街可以入到
但首先你要識set 要學野
然後NAS提供既功能可能冇icloud提供既咁好/全面
Apple收你錢是有原因的
想問下VPN 連入NAS 有冇教學
hmm
首先,嗰頁教學係講緊「用部router內置VPN client功能,去做到LAN內全部device都可以齊連出去(要租嘅)第三方VPN server」
呢個功能雖然可以同security相關,不過佢咁用法意義只係用嚟翻牆

你想「享受VPN server既保護」,就要掉轉,用番上回覆你嗰張圖下半,用一隻你響LAN內嘅device去做VPN server
「咁係街外想連返入NAS既時候」 <-- 街外連番去嗰時,嗰部街外機就成為VPN client (你要用VPN client software,多數OS已跟機L2TP之類)
「又應該係打咩IP」 <-- 就係你ISP俾你modem個對外IP
呢度就連接番上幾頁個討論,係咪要用DDNS去幫手指去呢個IP令你唔需要記住佢,尤其係你ISP會成日改你IP的話 (DDNS就係dynamic DNS,動態DNS,會成日改嘅DNS)
「定係街外要連入要先打返VPN server個IP, 再打返DDNS?」<-- 你基本上理解錯咗個邏輯先會咁諗,你睇番我今個回覆之後應該可以重組句子做「街外要連入要先打返我DDNS個URL,佢會resolve做ISP俾我個IP,跟住用VPN client連去我開咗port嗰隻VPN server度,login埋就等於入咗LAN喇」
唔想諗既話可以用S牌app store入面個tailscale
好多謝巴打. 我一直搞唔清D人講既將nas連VPN會提升保安到底係點樣set.
你講完我先發現, 原來個VPN server 係LAN 出面, 同LAN入面個作用有咁大分別. 原來一直D人講既VPN server 係指LAN入面既setting.

非常感謝你
順便問下有冇人試過SSH root 改vpn centre個server host

想問下咁樣夠唔夠安全
而家ssd平左咁多
有冇人考慮緊將hdd轉哂做ssd 整番部全ssd nas
有無得搞到電話一返到屋企就自動upload相入個NAS
你用得小米都預左比人睇晒 仲set乜鳩
好快死
全部買有dram既ssd應該還好?
2年前有諗過入DS620slim
超細隻 全SSD嘅話完全冇聲

不過屋企又冇音響房,本身都唔見得特別靜
SSD又貴就放棄咗
再多2年個價應該可以接受到
到時4T 千零 2T 5百幾
用得就唔會懷疑. 依家大把ISP 背後用緊華為中興.
基本上你上得網條線都一定有佢地既設備.
你屋企用Synology, Linksys, D-link 野又點, 上到backbone遇到華為中興, 咪一樣"它朝君體也相同"
講起router就諗起openwrt
買d國產router 然後係上面裝裝openwrt
不過唔係所有router model都做到
不過原則上,就算modem以至ISP成條route係假設俾人控制晒,都唔代表自己管到嘅LAN edge唔可以做一定程度防守
連router / firewall都俾埋小米,基本上係半放棄第一防線
有時我都心諗,走去淘一隻custom軟路由之後自己裝pfSense的話又會點;
總之道高一呎魔高一著,好視乎你data有幾重要,你有幾多能力時間同資源去擋
姐係你淨係放左drive/photos出街
其他都behind個vpn咁?ok既
我剩係放port 443 但做哂VPN DSM DRIVR PHOTOS所有野
大家好
用左Synology 420+一段時間
但都唔係好熟悉
平時返學用Samsung S7+
用xodo係 drive拎檔jot note有機會個檔會收左皮
變左0kb係apps問題 定 我setting 問題
如果係apps問題有無notes個apps係方便連Synology?

仲有想係電腦睇係一定要放落DS video?
裝fireflyiii失敗,有無教學?
S牌唔是有自己既notes app?
我想係份NOTES到寫野 做到想似GOOGLE DRIVE 咁
佢個NOTES APPS 係ATTCHED咁開一個新NOTES
我用緊 916+, 想問下有冇可能 set 到咁

PC 有兩個 Lan port, 其中一個出街,
另一個 Lan port 駁 NAS 其中一個 Lan,
對抄就行呢個 port, 想買個 USB 2.5G Lan 黎用,
NAS 另一個 port 就駁番 router 正常出街,
有冇巴打知咁做唔做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞