NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
我理解係tailscale易裝易用 又唔洗port forward

講速度就唔知 最快既應該係唔關事既kernel level wireguard
tailscale用既係userspace level wireguard所以慢D
(睇reddit有人試過係慢過openvpn)
synology 都有左好多年, 我ds210j 已經用緊, 一樣so call 叫auto upload 唔使手動
實際上係以前既solution 夾ios, upload 一陣會斷, 大家一向認定係ios 限制3rd party apps 既限制
唔知dsm7 夾新個套photo apps 背後做過咩黎, 但就解決左咁多年既問題
用緊垃圾qnap ts253d留名
Proxmox 用家留名,感覺大部份人都係用 Synology / XPEnology,有冇自組用家討論下其他 OS?
我無用過airplay喎, 因為用fire stick 上既plex 已可以直出,反而好奇係咩情況下要用airplay
因為大部分連登仔月入50k+ 用錢解決問題
利申: 仲用緊上古1155 U + pve嘅窮撚
想問大家係邊買ram
Proxmox 留名
自組開過一兩個po 個個po都死曬
人少冇計 索性整合到多D人睇既NAS po算
用緊一部QNAP 2bay + 舊機i7 6700 pve 做media player (win10) + docker
黎緊想砌部intel 12代G7400 unraid取代晒兩樣野
你哋 pve 通常點樣行 docker? 我自己用 Kubernetes
我個nas同屋企人share
photo 可以點set user
想學留名
唔知學習成本高唔高 想學完返工用
但又唔知香港有冇公司會用
都正常嘅,自組又要顧 hardware 又要顧 software,而且唔熟 Linux 會好頭痕。
已經係由一堆8/12TB換晒做18TB
但空間所限要由兩部聯力 (D600 12TB x 15 + D8000 8TB x 20) 變一部 18TB x 16
7xl個尺寸已經差不多係極限
換完之後unraid dual parity usable 252TB 仲少位過之前
過晒data之後就會得返唔夠40TB
真係無其他機箱揀就會轉rack
我同你調返轉,係返工學咗 k8s,所以改咗自己部 server 行 k8s 以前都係就咁行 docker

你可以試下 local 起個 KIND cluster 玩下先,熟習下。同埋可以用 LENS IDE 控制個 k8s cluster,會方便好多
希望我下份工都逼到我學呢D野
我本身唔識linux
跟教學開個ubuntu VM就咁deploy咋
巴打做邊行? Programmer?
整server是興趣
想有個single device 除左可以播下無損落usb dac 有時懶懶地都可以直接airplay Apple Music 又唔洗郁堆線
做果行收左工都唔想搞啦 人地做得件product 咁好比錢人地賺下好應份
我都係
由0開始學linux docker 之前都係咁copy 人地啲code 行
依家有時間就學下
開始學整docker image
個底行python
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞