NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
見d人話enterprise碟發熱勁d 是咪真的
淘寶d nas機箱好易積熱
尋日開左個Quick connect, 乜都唔洗搞都可以係街入番去, 又幾好玩, 不過唔知安唔安全.
巴打
你自組係用淘寶箱+trueNAS既OS
雖然synology software好,但hardware真心柒
如果想玩多d野,完全唔夠力
當初搵唔到靚itx板
如果唔係我都買左node 304
每邊都30cm
不過如果真心玩自組NAS
呢個真係唔錯

Truenas 巴打你覺得好唔好用
比起synology 套OS
我上網睇,好似好多dashboard咁
機箱要細就要淘寶
btw 可以考慮openmediavault
Base on Debian+可以行ZFS
我都咁自得
問題係我屋企真係冇位
有位我都買左 node x04
每邊都30cm
不過如果真心玩自組NAS
呢個真係唔錯

Truenas 巴打你覺得好唔好用
比起synology 套OS
我上網睇,好似好多dashboard咁
機箱要細就要淘寶
btw 可以考慮openmediavault
Base on Debian+可以行ZFS
我都咁
問題係我屋企真係冇位
有位我都買左 node x04

唔知點解D設計係特別無sense
好柒
巴打仲用得著BT咩

係咪因為咁,先build到plex影院
痴線 原來nas都可以行docker
我見漢科嘅ULTRASTAR 10-14TB之間都係差一舊水
14同16TB重要同樣都係1750 係咪有咩特別原因
巴打有買life pass?見佢做緊25%off,但呢個又係public code,個個都買到,諗住email睇下r唔r到多d折,結果都係無,但其實佢d discount 1-2個月點都有一次,所以都吸引唔到我買。
買咗S記DS418 玩唔到docker好後悔 LM
有冇師兄用過 qnap ts-233/ts-133,見佢好細隻又慳電
未入坑就趁早轉會算吧啦
賣客賣廣告先係班仆街嘅core業務
而且佢啲最低價應該都唔會去得返前幾年成日email 9派出去嘅75USD
其實真係唔難,而家有PVE有Ubuntu LXC,真係易同fool-proof左好多;十幾年前初初玩Ubuntu,真係一星期重裝一次咁玩

一路用左PVE 4-5年,行 virtual router,host Minecraft server/Jupyter notebook,幫個lab起NAS/COMSOL LXC,全部都係上網睇tutorial就做到。(本身唔係做IT)

自己砌好處係唔洗俾hardware限死。一直以來玩LSI-9266做RAID6,都驚張咭死咗又要搵過張;而家用RAIDZ2/3就完全冇問題。
另外而家AMD仲連consumer board都support ECC,以前玩Intel要買張搵笨入門Xeon U+板(which is 改過個名收貴一千幾百),先有得用ECC RAM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞