NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
用緊synology 係個日誌度發現係咁比人(唔同IP, 撞login搞到個nas 好嘈,trial頻率都幾高 有冇咩方法可以解決到
Reboot router,之前試過,只要轉左IP就冇事😅
冇必要放出街既話可以取消
佢話成日比人撞嘛
一係就用vpn
最簡單就唔expose 出街
expose 就最好整隻fw set ips
https://youtu.be/ze61kY33MX4
簡體注意

呢部機真係超曬班
btw而家先知有M.2網卡
M.2 有啲可以飛出來當PCI-E用,係ITX細箱救星
我都係諗住用個riser插張10Gbps NIC
最近打算買Apple tv,如果在Apple tv上安裝plex app,播4k片時是會用Apple tv 解碼還是照用nas 解碼?因為我的plex server是安裝在ds920+,有些影片因為nas cpu唔夠力direct play唔到。
想問下
PCIe既network card bandwidth requirement係咪 速率*port數*2?
如果係既話 姐係一條pcie 3.0 x1係行唔盡10Gbps?
applr tv 解碼
基本上如果你係一部media player 上用plex 都係default direct play, 除非你簡壓低個解像度
因為以家我用Samsung電視原裝系統裝plex app,有d片播唔到,所以諗住如果用Apple tv裝plex app,係咪即係可以用Apple tv晶片嚟解碼,從而播到原本播唔到嘅片。
samsung 要用transcoding 因為佢有啲coding 唔support 例如dts , 如果用左plex 係apple tv 基本上佢會解到
最大問題啲人點解唔用plex 係apple tv 因為佢直出落到true hd , 只可以入面解出pcm
所以冇乜用
如果你係屋企內聯網用 基本上plex default 左係direct player 出 前提係你部野解到碼 解唔到佢先行transcoding 出
不過比我就唔會用apple tv (我都買過之後賣左)
原因apple 鎖左local file 直出唔到源碼聲音
支援既聲音好少 買android 既player 會好好多
仲諗住靠Apple tv可以直出到原片,原來聲音都有限制。因為我見佢以家Apple tv出咗新版本,會唔會呢個版本解決到?
原影片係出到 問題佢鎖左唔比pass-though 出源碼 即係例如你本身隻碟係有dolby atmos,但因為佢鎖住咗唔俾直出,所以就係內部到解咗PC M再出sound-bar ,
其實你就算唔用Plex,Infuse pro 都係一樣,根本苹果就鎖咗唔俾出,我估計佢係因為想谷串流影片
就算你唔用Plex呢d 純粹一個n player嘅播放器裝喺苹果入邊都係佢會鎖住咗自己解碼再出返佢唔可以直出去喇叭
明白哂,再研究下先
所以我覺得如果你想睇到真原影片一定要用shield tv pro 呢d player 先ok

兩個comments都係咁都冇人屌?
https://youtu.be/IVBSOsZgl6k
段片都係講緊師兄你講果樣嘢
所以其實佢就算換再勁既cpu 都冇用
蘋果根本鎖住左 唔比直出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞