NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
我用大學終生免費5TB Onedrive
onedrive 好似官方冇得用
人手backup都是backup
本身用緊usb hdd backup
諗緊再加google drive
好似可以用webdav做onedrive backup
但google話要用d土炮魔法先work 因為dsm個webdav標準同onedrive唔一樣
Synology format 左既HDD,放落usb HDD 盒插落synology NAS USB 位到,部NAS 識唔識讀到出黎?
你用咩raid先
如果冇raid (JBOD)就肯定得
Basic
S記係咪出新機
duplicati 得唔得
咁應該得
利申未見過有人咁做
其實有機會有問題
因為DSM會認插USB嗰個enclosure某d野嚟做個ID
內插同外插個interface唔同咗DSM未必識得mount番個share
我自己試過咁: 插隻18TB落去一個ORICO裸碟dock俾DSM去copy成個HyperBackup .hbk入去
過完,將隻碟擺入去另一個enclosure (WD Elements拆殼),插番去DSM佢係都唔肯認番個mount
不過你個case原先係內插JBOD的話就少一層,可能無事
以前都自組過,行左5年,中間又os kernel問題,又炒過file system,最後部嘢壞左底板,自問無心力main,換返廠機算,淨係用嚟做file sharing,container果啲全部raspberry pi行,令部nas啲硬件無咁快折舊。

自組從來最煩都係組完行緊一排無啦啦出事果下,setup果下反而係最易,周街都有教學,不求甚解嘅話跟住隊就得,不過有成共感係真。
咩duplicate
軟件名
我係想學野先整又真係學到好多野
係,有理解過而唔係直接跟住教學隊command,真係學到好多嘢,試下玩下都無妨,記得做好file backup就得
話說呢到有冇人host ntp service?
睇d proxmox教學有講 但homelab環境下好似冇咩用
岩岩砌完隻新 QNAP TS-262C, 用埋樓上巴打教set返D安全性.
真心爽到甩咀. 想問問, NAS可以set每日開關機時間.
其實我每日使用時間唔耐, 平時set 自動關機.
應該對個HDD壽命都會有幫助架嘛?
我見有人話咩成日開閂HDD反而會快D死
Hihi
用緊snoloygy
有冇咩app似iCloud 可以自動backup曬iOS啲野
另外One click restore係咪唔洗諗 Apple啲野咁封閉
Nas hdd係for你24x7,真係無必要成日開關。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞