NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
咁你咪起佢關總制前關機,千祈唔好未熄機就斷電,唔係你hdd收硬皮。
大家會5會行raid1呢
有定時關機功能
成日spin up spin down死得仲快
Cyber power都ok,我自己用過7部,未試過有投訴
openwrt真係好野黎
買部cheap雞wireless router就有一堆功能
玩埋mesh都得(不過我屋企細
其實原本係諗住買隻有VLAN功能既access point
不過發覺現成野太貴直接OpenWRT算

我見D人推介Linksys E8450 所以買左
其實應該買WAX202先岩
斷電之後開機 淨係電源藍燈不停閃 已經閃咗成日 係唔係壞咗底板?
你唔係超窄bud用line interactive啦
佢無online咁樣堅係無縫,不過switch只係0.幾秒其實普通家用電子野有電容多數夠時間當無事發生
買UPS最主要都係睇你空間,因為其實唔係真係咁貴不過越大舊電就越重...

CyberPower我會建議俾家用的,佢基本上有APC個質素不過平一截
抆晒全部碟同線,淨番條電源試吓boot唔boot得起
我一路用開都係offline,都冇大問題。
我都係家用,唔係哩行,所以有盲點請其他ching指正,
理解中好視乎你個loading,PSU個capacitor頂到幾耐,同UPS個switching time。

一般NAS就算八隻harddisk,個耗電量都唔高,entry level嘅UPS應該都夠快switch over。我通常都會試左幾次斷電先真係用個system,未試過switch唔切。

之前有套機三張vega,好似試過full load (1000W+)都switch得切,普通nas loading應該唔須要擔心。
如果屋企人直接熄router, 買黎都上唔到網
修正返,原來Cyberpower個sine wave series已經係line interactive
btw openwrt係咪可以將加routing功能落部wax202到?
得既話都幾勁
如果要收得埋真係要搵APC米白色嗰隻或者甚至拖板嗰種
同埋電量會唔多,不過應該夠佢出USB signal俾隻NAS做graceful shutdown,一般只需幾分鐘

其實如果電夠多 / 唔多野推,仲有個玩法係連埋router都俾UPS餵,咁斷電都仲上到網出到街一陣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞