NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
感謝咁多位巴打解答

個adguard home係裝左係nas到有佢自己嘅ip, 咁我primary set adgurad home個ip, secondary set 返1.1.1.1 當backup算
有啲parameters可以set
網上面有唔少討論 但我覺得分別唔大
除非你個adguardhome係裝左上router
否則係唔應該用127.0.0.1的
其實docker裝行個container嗰時可以揀network跟host,咁就等於隻NAS個IP就係個service出面用嘅IP (當然唔可以同其他野撞port)
你second 咁set 會filter 唔到廣告
啲係adguard 解唔到嘅就會係1.1.1.1 resolve
癲少少 可以行兩個adguardhome instance
然後primary secondary分別指佢地

btw 上面兩位巴打可以登入adguardhome個介面
如果work既話 入面會有記錄睇
其實家用唔洗行兩個dns
通常好少會down 咗用唔到
除非你update 個adguard
不過我都會試下係nas 同server 各自一個adguard 之後primary secondary 落自己部電腦
咁廢事真係部nas/ adguard 傻左會上唔到嘛

dns應該唔係round robin 架嘛

我又未至於潔癖到要100% 無晒廣告嘅,resolve唔到,上唔到麻煩啲
如果有多部server機既話可以行多個adguard instance保證work
邊有咁多

部nas都係垃圾2bay for 簡單儲存,係最近睇po先知有得set adguard home所以裝嚟試下渣
講起adguardhome
呢到有冇人手機出街都用屋企個adguardhome/pihole?
我諗到一係就常時開著VPN駁屋企 然後手機個dns指番adguardhome ip
一係就放個dns service出街 但好似係very bad idea黎
而家用緊nextdns免費版
我平時就係vpn 返屋企之後個dns 就係adguard home
你用data 好似冇得用自己嘅dns
我見我部android機setting有得較private dns
cloudflare都有攻略教你set呢個做one.one.one.one或者1dot1dot1dot1.cloudflare-dns.com
咁應該係android 得
用ios 唔知
如果可以直接入自己dns 嘅話會方便好多
因為vpn 會自己斷
你second dns用1.1.1.1
係會完全冇用
點解

今晚上左陣網同用連登都無廣告喎
我岩岩check左下 發覺netivagator將我1.1.1.1 DNS改左做佢地個DNS
要研究下點搞
https://www.dnsleaktest.com/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞