NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
官方有update support ootb Wireguard VPN server咩?
DS923+粒CPU仲廢過920+?定我睇錯
邊有個多pcie lane

sata m.2又唔多人用
可以用tailscale
貪佢細, 同之後sata 會越黎越小咋, 速度都唔預行得盡

睇隔離forum, nvme storage 要官方支援既ssd 先得
上個月標尾會買920+ 真係冇買錯
Q記有出淨(M.2)SSD nas
用途大概係需要靜音環境,例如音響或者會議室
另外好似仲有portable款,姐係類似WD嗰隻Wireless Passport咁樣
其實呢類野或者有市場,係睇S記想唔想做埋一份
WD嗰隻wireless我買過用過一兩次就當佢普通DAS用算,個介面/功能太廢
如果可以裝S記DSM會完全兩回事
裝左會話搵唔到 device 'wg0'
因為本身kernel太舊 冇wireguard
除非自己compile 但如果dsm太新既話會用唔到
隻920+ 用docker裝咗個zabbix server黎run之後,因為佢不停咁read/write drive都有少少嘈
係咪加SSD做cache都解決唔到?
我留咗係dsm7.0 冇升7.1
用返synology-wireguard自己compile就冇事
如果有10隻1TB嘅HD可唔可以砌成一個NAS?
定係直接買個現成嘅10GB會方便啲?
可以,睇你想點

如果已經有堆舊碟唔想浪費,咁RAID起佢無論用DAS定NAS都係一種環保活用方法
而且RAID5-6甚至RAID-0的話會快過單碟好多

不過,如果純以性價比/效率去睇,1TB per disk今日嚟講係好差
你浪費緊bay數目,耗電,同埋如果係用過舊碟都應該壽命有限
920+抵玩+1
依家係差未買hdd 目標係wd red plus 14/16tb
幾間經銷商都話冇貨,問價錢同幾時返貨都答唔出
最近打算好似你咁做
但應該around 4-8tb
各位巴打 ds220+ 夠唔夠做
淨係backup既話plus系列夠做有餘
原本都諗住用itx
但itx唔用server板既話得assrock既妖板岩用
https://www.asrock.com/mb/Intel/H670M-ITXax/index.asp
呢隻我覺得幾正
部920終於加到20gb ram同ssd cache
用落都感覺唔到有咩特別 睇返旅行舊相都係咁慢
cpu 問題 冇得搞
新果部923+ 抵唔抵買
用緊213j
好慢
Ds920+ 上裝plex播d大少少嘅1080p電影都lag,已經唔係播4k。係咪cpu硬傷?
想問下有冇平+支持vlan既access point推介?
好似係求其買個wireless router 然後裝openwrt就得?
係咪開左transcode?
我用jellyfin 完全disable左transcode 播片順好多
係喎,disable咗video stream transcode先。
熄左transcode迫佢direct stream快好L多
唯一問題係你個video player(e.g. browser)未必播到個格式我電腦專登裝左個jellyfin player用黎播片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞