NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
416 play都玩到
intel cpu就得
我當初見Plex又要reg Acc又有廣告就冇用
然後用返Synology嘅VideoStation就算
雖然S記都有唔少缺點
冇docker真係少咗好多嘢玩
video station太廢
用jellyfin啦
主要係貪video station用themoviedb個api
唔識script都set到
另外Client就咁用DSvideo就睇到
介面basic不過簡單易用

都有用Emby
逐個client收錢 (電腦用Web就ok)
我剩係買咗ios client
遲啲研究下Jellyfin,見人講好過Emby
同埋搬去Jellyfin聽講唔算難
本身用 212j,唔知點解 reset network 之後都 ping 唔到隻機,但前面啲燈顯示正常

如果買隻 220+,可唔可以就咁拎 212j 隻舊碟放入 220+ 入面行?
video station 好垃圾 用jellyfin 啦
普通jellyfin應該都得既 pass個igpu入docker就得
不過就我理解 要比個docker user有權掂個igpu竹先得
普通佢睇ass 字幕會有方形亂碼
係 但linux 用唔到quicksync 你check 下
我synology 用唔到
我岩岩先發現原來你係樓主
你頂樓個自組箱都幾靚仔呀
內部同用料果d好唔好?
淘寶箱黎你google search下 "Tank NAS機箱"
應該有野睇
btw都唔平
呢個世界上任何叫得 中國特供版 既野都最好撚咪用
中文方塊問題
linuxserver/jellyfin
- DOCKER_MODS=linuxserver/mods:universal-package-install
- INSTALL_PACKAGES=fonts-noto-cjk-extra
呢個世界上任何叫得 中國特供版 既野都最好撚咪用
QSV問題
- /dev/dri:/dev/dri
所謂中國特供版只係懶人包
自己搞到就唔會去用
我岩岩更新左jellyfin (用linuxserver/jellyfin)
要map dev/dri
睇左下log 好似work 睇片跳來跳去都冇以前咁lag
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞