NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
岩岩買左部QNAP NAS,
行Intel® Celeron® N4505 + 8GB Ram + Ironwolf 4TB.

想vm 個windows 用下office , 如果vm win10 home 係唔係會慢到hang機?
要vm 咩windows會順D? 好似見有咩win10 精簡版
點解要咁做自己部機用唔得咩
再爆多次deadbolt你會有50%機會中,用得default port即係比人知背後係咩公司product,botnet無分國界
佢個firewall你要識set先得,但我玩開真正嘅firewall都摸唔透佢個魔改版firewall app,最後放棄唔用佢算
你當Q記係買鐵送基本software,Q記寫嘅app都唔知仲有幾多用緊root,firewall擋唔到application嘅zero day

比個參考你,上radar cloudflare可以睇stats,香港有過半traffic都係bot

比少少時間研究多啲security setting保障自己唔好咁懶,擺NAS上公海就做多啲
有冇邊款可以將iphone相機同埋tg d相一次過拉去nas
再揀邊張del
我做reverse proxy
然後cloudflare開舊雲

開左後好多用sub domain入既site都空白一片
Load唔到任何content
但一熄左就正常
係呀
Cloudflare 橙色果舊
留名學野
打算自用backup+1,見S記官網好似都係講點樣較安全咁係街連nas
但冇提及完全唔連上網嘅玩法
我source用443
destination用其他port

佢係計source 定係destination?
咁係咪即係用左cloudflare proxy以外的port?
我無用80,只用左443
今晚試下加埋80先
你睇下router有冇開port forward或upnp
S牌NAS有冇開quickconnect
有就熄曬佢
唔熟IT既人應該睇呢3個就夠
我firewall果度有set只有香港可以連
但應該唔包括reverse proxy
因為我試過連vpn,都去到reverse proxy果啲link
cloudflare唔係有一set固定IP?
你allow個set IP就得 然後block曬其他 好似係
多謝指點
咁我都係加埋轉port 先

1) 熄Admin, 開新acc, 2FA, 停uPnP, 唔用QNAP mycloudlink
2) 保留default port, 開2FA
3) QNAP 裝 firewall apps, 中止所有香港以外訪問
4) 用QNAP DDNS 係街到外連返NAS
5) 轉port
我試過連vpn,扮去左外國,即係唔係香港ip
但都access到我啲sub domain
所以應該無限reverse proxy只allow hk ip

SSL果度試左
開左後一係好慢,一係空白
其實只要唔放出街既話係冇問題的
上面都係討論緊你放出街既情況
你唔放出街的話真係冇乜風險的
開咗cloudflare proxy會用咗cloudflare IP嚟send request
要限IP就要喺cloudflare裡面set firewall rules
一係就比錢upgrade 等proxy server forward埋source個ip
唔係
我唔係想限地區

我個情況係我開左cloudflare舊雲後
啲sub domain 網頁一係出空白頁,一係慢到嘔…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞