NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
我係有部pc 係 server 房長開, 因為nas 都舊, 但部pc 係新 咪試下做埋
無特價就係香港買算啦仲有保
美馬 DS220+終於有折
咁點解唔直接係部pc 擺埋片
咪唔洗咁麻煩
239 ?
上星期岩岩入咗隻DS220+, 幾過癮, 不過唔知有乜用. E家只係share下戲去Smart TV
但係nas 有raid5, 應該好過放係ssd
technically你pc個motherboard都可能support raid的
點可以比較到
Radarr, Sonarr - movie/tv 自動搵torrent + download + import
Transmission - torrent
Portaniner - docker container management UI
pi-hole/adguard home - ad block

可以玩下呢啲基本野先
一年一度usenet特價/Open Signup仲有最後幾個鐘
Tailscale 試過淨係自己起左個network , 唔識點可以join入我自己host 個WireGuard endpoint
tailscale 咪已經係vpn 佢wg based 既vpn 黎
唔洗join 你另一隻wg server
如果想access 返home subnet可以上console set 返route 去邊個subnet
想問DS Video 用Dlna 射落電視睇戲 點樣外掛字幕, 整左好耐都唔得
想問下,用緊ds920+,有set vpn server用緊open vpn。嚟緊會去外國玩,如果我起外國用wifi連surfshark vpn,之後仲連唔連到本身nas 個open vpn?因為我信唔過外面嘅wifi,所以點都想經一經surfshark vpn先。

Client係iphone同notebook。
tdarr
呢D好似唔喺佢嗰到DL, 有有教學 要研究下
呢個乜野黎既?
用mkvtoolnix將條片同字幕合成一個mkv檔

如果你android可以試吓BubbleUPnP,就可以揀電話入面嘅字幕
學下docker先
其實經任何vpn都可以令你安全係public wifi上網(前提係個vpn可信
你直接駁屋企vpn都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞