NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike

死2隻蝦迪思
有 budget 當然sheild ,咁慳啲玩咪其他方案,我部電視又唔係頂級嗰啲
最大問題我覺得apple tv 唔會開放true hd dts 直出
所以佢換咩u 都冇乜分別
甚至我會話 shield 都唔夠既.買隻xbox , 有埋hdmi 2.1
睇需求啦咁,我冇直出需求,
Sheild 俾到額外我既得 upscale 同 local file access
其實佢最值錢係可以裝到apps 同ai upscale
local file 同apple tv 都勉強叫ok 既
shield tv 唔夠應該學我咁直接買碟機或zidoo 呢類既local 睇file 機
SOR,我之前個問題好似令到SHIELD/ATV騎劫左,我地應該討論返邊隻NAS配合呢類用途好D
兩隻wd 14TB elements
一隻 wd 10TB elements
買邊一隻NAS好?
咁咪買隻 4bay 或以上塞哂落去,例如synology 920+ , 923+/1522+ 都得,但amd 小伏同冇咗硬解

其他牌子唔熟,有依度巴打係玩自組既,如果你有基本知識都可以 search 下
粒U其實唔係差好遠 預自己有好多 data 就揀隻多 bay 啲啦
兩 bay 好快唔夠用

無人叫你一次過打爆 4bay 架嘛ups 等手鬆先再考慮都得
其實呢類可以有解碼既普普通通file server 都得
買隻最平 arm cpu 都ok
因為佢只係一個file server
解碼交比atv
然後有錢果啲就好撚開心換哂全屋電視盒/電話Direct Stream
無錢果啲就會上連登問完點解lag後好撚後悔
我都有兩隻dm001
一隻保養期內死咗拎去換仲行多幾年
另外一隻過咗保養先死
其實OPNSense同pfSense比較有咩優勢?
我見佢UI靚仔D 不過有D package冇左(e.g. pfblockerng)
你買synology 慢極有個浦既講真
冇direct stream/play 嘅話 我plex library 入面大部分戲ds920+ 都係唔夠力transcode
hardware software都一樣唔得 其實真係好易唔夠快
唔好用plex 我覺得唔好用 (我已經買左pass)
用jellyfin set 行quicksync,
快好多 絕對夠力 係4k 慢少少 但都順
4k iso 都得, 速度有成4x fps
plex我都係用quick sync
4K TrueHD就出事
咁唔知喎 我用4k true hd 60gb file 都轉到1080p 10m file
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞