NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
應該untick圖2就得
我同你個介面唔一樣 你係咪未更新DSM?

另外你 [admin] 呢個account應該係by default disabled
如果係既話就應該唔洗做其他野
其實要disable admin既原因係全世界都知S牌default有admin呢個AC
你用另一個AC名做admin 咁hacker除左password之外仲要估埋username咁
冇用SSD答唔到你
其他人應該答到你
點樣做兩部同時進行
想請教下咁多位
我有一隻HDD死死地又死唔晒
冇行RAID
已經插咗入電腦
有冇最簡單嘅方法可以讀到抄走裏面啲嘢
rsync (from synology to qnap)
可以睇下呢篇文第一項
https://www.ubackup.com/synchronization/backup-synology-to-qnap-5740.html
個情況係點先 咩叫死唔晒
電腦讀到隻harddisk?
Curcial
NAS 提示出現損區
所有功能停用只可以拎HDD出嚟
插咗落電腦先發現原來佢係ext4 (屌細力啲,入門用家)
Google完之後試過幾隻軟件
好多都讀到但係想抄走啲嘢就要俾錢買佢個軟件
synology官方個教學太複雜
想問吓有冇高手知道一啲簡單方法
唔明你咩意思
每一個acc都可以隨時事後改權限
除咗default淨叫「admin」嗰個
而呢個近年DSM都會幫你disable咗
你NAS有第二隻 harddisk 嘅話 有冇試過就咁copy去第二隻
未試
因為之前一直都係插一隻拎黎玩下
已經買咗隻新HDD setup緊
搞掂再試試佢
係唔係boot唔起? 定係底板著紅燈?
係既可以google "qnap 100omh電阻" 可以幫到你
Synology set咗 Subnet同HK IP only
之後有4隻HK IP撞已經disable咗嘅admin
最搞笑係其中三個都有DSM
認到隻碟 但讀唔到裡面
我都係format咗佢算..
其實如果隻少少壞既HDD讀得到, 係唔係可以好似你咁講,
插隻新HDD去另一個位, 再係NAS入面叫佢mirror (照抄)係部data去新HDD到?
我試過插落去第二個bay
佢完全認唔到隻碟
即係你2個bay本身得一個HD, 插新HD去另一個位, 但部nas認唔到舊hdd?
已經買咗新碟setup完再插返舊落第2個bay 冇反應
btw 已經洗咗隻碟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞