NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
可以
我係用呢個方法
啲野唔洗重新再set過
用watchtower auto update
https://containrrr.dev/watchtower/
你restart 完冇哂野係因為你冇set persistence volume
已成功
感謝巴打
已成功
感謝巴打
岩岩搞完scan server
用browser上個介面就可以scan+睇預覽
仲可以自動送去NAS既folder到
勁正 唔洗裝佢brother D垃圾app 又唔洗插usb

弱弱一問,邊度買NAS比較平......
屋企有部陣年S211J,屋企STREAM 4K都吃力......想換過部
主要想做PLEX SERVER比SHIELD TV PLEX睇片,IT完全白痴乜都唔想搞.....ASUSTOR AS5304T會唔會係好選擇?
入咗條118G p1600x 做cache
你係有錢但想特價入手定無錢但想起PLEX SERVER先

有錢但想特價入手咪睇住DS920+幾時特價咪隨時買
另外我會推新一代APPLE TV多過SHIELD TV

無錢但想起PLEX SERVER其實用番你屋企部電腦都可以照起PLEX SERVER
client幾舊水買隻chromecast with google tv已經可以完滿解決

同埋IT完全白痴乜都唔想搞
NAS其實唔岩你
要係NAS裝PLEX已經唔係完全好似WINDOWS就咁下載個EXE係咁NEXT就搞掂
用番WINDOWS機係最岩IT白痴
FB見920+ 賣緊$3799 抵唔抵玩?定喺等923出再諗?
早買早享受
新一代apple tv 買左
最後都係放左 用番shield tv pro
個infuse 仲係冇等passthough soundbar
直出truehd dts 只有pcm
好失望
shield tv 有得裝apk 又有得kodi
點解會覺得好過shield
Apple TV 係得DD+, 都出唔到True HD
係 好on9 分明apple 想迫人睇串流
擺粒咁勁cpu 都冇用其實
又唔可以自己裝apps 得個store先得
又唔比人直出truehd 只可以內解pcm 出
買左話黎 又係netflix 同Disney plus
一係就睇apple tv
連vpn apps 都好似冇 要router vpn
根本佢一日唔改都冇用其實部野

shield tv 有ai 升頻4k
有得裝apk
有kodi 可以pass-though 直出dts truehd atmos
好用好多講真
仲未計講畫應該靚過apple tv 好多
HomePod得WiFi
同埋無得插mon/TV令你更新/troubleshoot都難d
結局最佳Homekit hub都係要用番Apple TV,尤其係最新高配版有埋Thread radio
用得Shield仲點會無錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞