NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
要自己落手搞一轉先會明白點解要比錢買人service
OMV留明
但自己起到會好有成功感
btw, 冇時間搞用 TrueNAS scale 應該會好啲,感覺佢啲野都幾齊,仲有 TrueCharts 可以直接 install app
加油
有無高手玩過 SuperServer E300-9D
有無人知好唔好玩?
都係黑群好,免費
留名,有無教學整個私家雲backup?
電腦,RAW同MOV
幾時先出ds922+
等撚左兩年
Synology nas Admin係咪會睇到晒全部 user嘅嘢
想同屋企人 share又驚比人偷睇
想請教下想買個rack mount nas大家有冇咩推薦?~10k以下嘅係咪得S記422同822揀
要rack又要平就自組
我年幾前就係望住RS1221個價同埋無NVMe slot之後焗要DS1821算,仲要結局部野都係擺入櫃,用成4-5U位
不過咁都好,DS可以同時有NVMe write cache同堆dual SFP+卡,反而隻RS就唔得 (我其實有佢隻combo卡,不過佢得單10G銅)
其實點解同價錢比 rs好似硬件效能差過ds好多咁
咁你要開個無admin權限嘅user acc俾屋企人(s)
事實上更正路做法係連你自己平時用嗰個acc都最好低權限,去到要搞settings先用admin acc入DSM
我覺得係S記懶去改底板設計同埋唔想咁快又轉個機殼
始終RS系列都算係半隻企業用品,要test多好多野
而佢收貴咁多都係因為d金屬料同埋供求問題
homelab甚至中小企都仲會成日買DS系列就係咁解,可rack mount只係bonus唔係必需
唔該ching搵咗一排我都開始轉揀返desktop形嘅算
synology內置冇per user encryption
點都要裝d第三方工具

如果你淨係唔想自己d野比人睇到既話
可以先將自己d野encrypt再放上去
睇睇Cryptomator呢個工具

如果要全部人都encrypt
nextcloud好似得
https://nextcloud.com/blog/encryption-in-nextcloud/
到你無咁多時間搞又死raid就會明點解直接買
唔係返工搞Redhat 真係無野搵野黎搞
搵多少少錢 課金再花時間去享受個nas更好
都係das 就夠
正正就係做嗰行先覺得人地寫啲嘢唔得
自己靠open source+customise先做到自己想要嘅requirement
Work life balance 呀ching
買多隻qnap 比佢地用 分返開
work life balance?
近排想張公司個file server轉nas
S牌Nas係唔係有LDAP 可以食返公司個domain server?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞