NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
vpn server setting 有冇 enable local network access?
Docker compose
你mount 左config files出黎
reset就唔會無晒啲settings
簡單嚟講係咪即係copy走一份先
唔係
你要影射default config files 去你自己指定既folder

簡單啲講即係你要佢用你個file 入面的config
唔用佢內建的config
係咪講緊呢樣嘢
正確
係呢樣野
NAS/Server集中討論區
https://lih.kg/ykLLxHX
#895 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
咁所以你唔明乜野?
下載新版
撳重置
係升級到
但冇晒setting
你有冇做上面#908 嗰啲嘢
有呀
你冇嘅settings 係指冇port config 定係adgaurd home 入面dns 嗰啲
adguard 入面所以野冇晒
好似變咗第一次裝咁樣
你睇下你 /opt/adguardhome/conf mount 咗嘅folder 入面有冇一個叫AdGuardHome.ymal 嘅嘢

呢個就係入面所有settings
有呀
所以我唔明邊個步驟錯咗
跟住升完之後冇晒啲野...
你睇下你有冇mount 錯咗folder
我啱啱試過update 去v0.107.20 都可以用返舊settings 同埋有之前嘅record
再唔係就backup 咗上面.yaml 嗰個file 之後就replace 咗你新嗰個就得
我最想知update 個步驟係點撳法
反而係驚我撳錯
synology:
停舊嘅container
download 新image
用新image 起container 記得用返之前嘅settings
volume 入面嘅folder 同埋mount path 一定要一樣

咁就應該得
得咗
唔該晒樓上咁多位巴打
重點係要對返啱個path

btw 如果用佢呢個方法係咪正常都可以做到?
https://divineengine.net/article/how-to-update-docker-containers-on-synology-nas/
我冇咁reset
我都係好奇問下
如果你一reset就無晒settings就証明你mount config果一part錯左
佢無mount成功
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞