[推到完場] Apple  WWDC 2022 6月7日凌晨一點

4527 回覆
46 Like 23 Dislike
就咁睇黎估,16GB應該會「健康」
32GB會鬆動不過唔必要
真係必要32GB做野既人響部8GB機度唔會需要問,佢堆task會跪晒響度

扣overhead後係1:1
其實swap前會響RAM度compress,確定唔夠RAM位要擺去SSD就解壓之後page去boot drive
驚swap既人個論點係如果經常swap而個量多的話,代表你隻drive係長時間被rewrite
單一睇swap量係睇唔出個累積paging out量,如果你好密咁換新data不過總量唔超出某GB數咁係唔會同呢個表察覺 (如玩緊open world game,佢不斷load map assets)
個憂慮係長遠會折損SSD壽命
ram 快過 ssd 好撚多
read write speed 講緊幾十 gb per sec vs 2-3 gb per sec
重有 latency 快成1000倍 幾十 ns vs 100 us
2-3GB/s 係sequential speed
random r/w 有300MB/s都偷笑
幾時先有mac mini
睇黎起碼9月iphone 或等半年.
唔該晒你先
我明你講嘅跪晒響度係咩意思
我估就係我成日見到嘅彩虹波波同埋鼠標都lag埋咁解

其實你驚佢ssd壞不如驚佢usb c壞/喇叭會爆音拆聲仲好過啦
話說坦克巴 喇叭爆音嗰單嘢搞掂咗未? 見嗰排好多人都有事 有次去凶宅試都試到部16吋爆音
佢之前話係軟件問題 依家更新搞掂咗定不了了之?

同埋我見m1系列 同m2好似仲係arm v8
到時v9係咪會大躍進?
依家好似又睇淡返 因為話多數都係加密安全野 冇咩用咁
坦克巴點睇?
出彩虹波的確係堆task等到timeout所以要暫時hold起個input唔再俾你疊更多指令個狀態
如果你真係想長線投資唔想有樽頸,可能真係上32GB買個安心係啱數

磨SSD我個人黎講都同意係多餘考慮
今時今日係響server度做cache嗰種重度寫入先真係會隊爆一隻SSD個TBW
響一部PC性質既機要好多年先做到同等程度

speaker爆我響幾個月前仲有響我堆機聽到,不過大概12.2左右都無晒
唔知Apple係fix一半唔fix一半因為出面仲有人投訴緊,具體出現條件係不明

ARMv8 vs v9呢d基礎野要好low level既task先真係會見影響,而且用家係好被動,佢ready就會開始用
唔該晒
其實佢個lock screen咁玩,即是14都9成有always on display
M2 mba無得訂住係咪因為爆咗
一開果日諗緊未撳而家無得撳
全世界都未有得買
好大機會因為上海封城,根本冇貨
其實係未開訂
7月訂,當做聖誕禮物差唔多
添曲呢條狗閪開咁多wwdc把柒咩
反正都係出電子垃圾
一年一次WWDC叫多?另外WWDC係for developers去了解下一代OS既特點/新API, 出硬件只係bonus
Android 用家衝出嚟
MacBook Air
點解呢?
成日覺得Jurassic World戲入面個CEO 似Tim Cook
2016年既Macbook Air用家想升級M2 Macbook Air。平時只係用黎上網, 睇片, 文書工作, 唔會執相剪片, 256GB storage已經夠用, 想問係咪可以買最入門既8GB RAM版本就夠?
新mba 仲未有得訂
睇你都係諗住用七八年,預鬆啲好 both ram & storage
M1 MBA 其實都幾夠你用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞