[推到完場] Apple  WWDC 2022 6月7日凌晨一點

4527 回覆
46 Like 23 Dislike
apple 加ram 加ssd 下下1500蚊
Desktop 買條8gb ram 都係300蚊
1500蚊真係貴到落唔到手
咁點解唔見16gb特別好賣?
$1500喺出面夠我買5條8GB ram打爆變40GB
喺蘋果嘅世界只係得16GB

$1500喺出面夠我買條2TB SSD
喺蘋果嘅世界只係得512GB
終於…之前邊條on9加又唔加埋權限,睇住佢偷無得熄
點都好過d 2手機,仲貴過蘋果翻新
不嬲都overprice架啦,你買緊蘋果野
全部啤晒落底板度都無得你揀,只係ssd都仲可以external,但ram唔得姐
即係買返m1抵屌啲? 係咪有減價
咁我又真係唔洗做video graphic
最多係開大量ppt word excel 同埋要用VDI
連燈講Mac 只信坦巴
坦巴都講light users 8gb 夠用,都無乜需要嘈
用緊無知一問咩係袋底個個ching都講
最平嗰部
連登仔真係好得閑

8gb 16gb, 差果千零蚊都要拗咁耐

買部野自己用, 覺得要升咪升囉

下下聽人鳩噏, 自己無主見
望下自己個春袋咪知
Bto即係咩
Build to order
Customize model 邊度借到機返嚟做評測?
咩叫做差幾遠?加ram目的都係for current +future planning,唔係跑分條數好睇幾多
你所謂既大部分人點都包唔晒啲剪片/coding為主既用家
一去到要ram既環境就見真章,cpu幾快都被拖慢

用返你個層次講,淨係chrome開百零個tabs,8gb都唔夠用啦,講經
你宜家知道啦
依個形容詞簡直無得頂
咁的確有啲人係對電腦嘢冇concept
所以要問嘅

不過個人覺得問得要唔要加ram嘅人多數都唔係咩power user
唔係power user就無謂哂錢
如果翻新機掂就真係幾抵屌
用燒肺券都係補多千靚蚊
就咁youtube打macbook air m1 8gb 16gb都一堆片啦低能
中英都有添
唔係講跑分真係講緊日常使用
而我講既大部分人真係唔包剪片寫code為主/搵食既用家
因為果堆人真係好少眾
咁你講經咩
但mba m1 8gb得閒剪下片寫下code交下大學功課真係綽綽有餘

另外正常使用邊個會無啦啦開百零個tabs
咁極端都攞黎做例子
咁一定唔夠架
點解唔買m1
一般做文書機咁用
8gb 好夠用
當然每個人需求唔同
有人每樣嘢都要快、爽
亦有人唔介意慢啲、等耐啲
如果平時做嘢多數都要開十幾個tab同兩三個word,8g夠唔夠做
tks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞