[推到完場] Apple  WWDC 2022 6月7日凌晨一點

4527 回覆
46 Like 23 Dislike
再唔係control centre 都得啦
根本如果concern size 唔符合美感,有其他方式處理到
如果佢一下子phase out 左m1 air,都無咁奇怪
最多都係俾人屌
又或者如果佢粒M2 唔係放係air 呢個form,而係直出部m2 13" pro 再cut bto,又可能無咁奇怪

某程度上而家係因為有BTO 呢個option,先出現左+ram +ssd 不如上14" pro 呢個兩難
定位同價格問題
粒m2又唔係勁過m1好多
袋底m2仲要貴過m1千幾,接近一皮
+ram+ssd之後擺明焗人直上14” pro
除非有水魚肯去馬
萬3蚊買m2 air
我記得出m1 mba 前,mac post 總有人bto mba 加到盡,之後一出m1 就成為苦主
我覺得蘋果個price segmentation 就係
1. 你想試macbook? 袋底m1 mba 啦
2. 你想威威用新野? 袋底m2 mba 啦
3. 你係pro users? 直上14" pro 啦
千祁唔好BTO
屌你ipados 16 都未official launch
建議瞓到九月中
依家係developer beta
普通人要July
好糾結…m2 air隻黑好好J
咁咪m2 mba
只要唔好+ram +ssd,就唔會有種感覺不如加多少少上14"
我都覺得係
無論係m1 定m2 air
當你又+ram+ssd之後
條數根本同買pro相差無幾
m1 air +ram +ssd 後都同pro 有一段距離既
m1 air 就袋底啦
我指m2 air 左加右加 就……
見到m1 mba個價心理唔平衡
又係你話無論m1 定m2 air
當你又+ram+ssd之後
條數根本同買pro相差無幾

加ram 加storage 只求心安
而家external ssd 開始平番,加ram 好似緊要d
都未出…
Mac mini係咪冇M2
打算袋底m2 mba 打爆ram
32g mbp14貴到
m2 mba淨係+ram 都同14’ pro 差緊5k 都一半機價黎
但用到1萬1買mba 心理又唔太平衡
師兄打算用mba黎做咩要用到24g ram
用spoitlight計住先
https://www.macrumors.com/2022/06/06/ios-16-require-apps-ask-users-access-clipboard/

終於有Clipboard permission
今時今日仲係有app偷緊Clipboard
唔洗用Shortcut開了
睇到一半冇睇
雖然會更新m1 啲ipad os
好似冇點提過ipad pro有咩消息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞