[推到完場] Apple  WWDC 2022 6月7日凌晨一點

4527 回覆
46 Like 23 Dislike
我日常上網睇片執相剪片已經會咁仲叫人用8GB痴撚線
咁你咪睇下評測m1 8gb 16gb差幾遠
8gb絕大部份人同情況都夠用
唔係重度multi-tasking咁不如買返M1 iPad好過
唔夠用就係唔夠用 成日睇評測有乜意思
2022仲8GB ram
唔得,m1 唔夠ram用果陣會拎ssd啲位黎幫手,原本m1 對ssd嘅需求已經大,會加重負擔。要買一定要升16gb

m2 性價比好低,如果唔係剪片,基本上分唔出快左幾多。建立將升m2嘅錢去升 m1+16gb ram
唔係好冇budget 就咪買8GB, 起碼都16GB.
需要用到16gb ram既用家唔需要係到問人
如果2022年8gb ram真係搞唔掂既蘋果就唔會繼續賣啦
蘋狗個strategy就係預你乜都加啲先搞到啲袋底睇落好吸引,唔係點年年賺到瞓著都笑醒

64GB storage如是,8GB RAM都如是
8GB唔夠用同佢會唔會賣有咩關係?師兄邏輯有少少搞笑
macbook air 8 256定位本身就係general purpose既電腦
最合乎絕大多數人既使用用途
如果真係咁多人用到16gb既你咪上二手市場睇下有幾多人賣
數據說明一切
超輕度用家睇法係唔同啲
8GB係夠你用嘅不過比我就唔會同人講8GB夠用
8gb 呢個真係goodest logic
btw 公道d 講,我就用z7ii 影相既,16 gb 我真係覺得唔夠爽,當然睇你執開咩相/片啦,同埋你有耐性既咪8gb 囉,百貨應百客,但係就絕對唔係咩8gb 有存在價值先賣 apple 賣緊既好多都係垃圾來
有冇iphone / ipad / airpods /用緊,用緊就唔駛諗,袋底sir平靚正,系統整合太好,用an就window機啦
蘋果咁賣一定有佢嘅道理!

屌你老味弱撚智
咁你即咪自認係少眾用家
少眾用家比埋啲少眾意見仲唔撚係害人
就係16gb 多真用家,所以先少二手呀
老實講,spec 夠用就唔會有咁多新款二手機
淨係敢覆我一個?
上面5-6個話唔夠用嘅巴打一定全部都係小眾喇
你都on9就係多人用先會多二手機係市場賣
用呢個po 5-6個人做sampling
係咪未撚讀過stat
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞