[推到完場] Apple  WWDC 2022 6月7日凌晨一點

4527 回覆
46 Like 23 Dislike
唔係officially drop support
係用update macOS/iOS去令你頂唔順想換機

我而家屋企人就係呢個情況,部MacBook唔係手賤update左同得8GB RAM根本就唔係太需要換機
姐係可以breakdown做兩種考慮:
買機已經要硬食蘋狗cap水BTO價去加RAM搏佢遲d被淘汰
vs
買部袋底機去到被淘汰嗰時先一次過賣出去蝕水

以今時今日Mac機已經焊撚死晒野去睇,似乎後者比較好
當然如果個用家根本係需要用某個RAM/SSD量,佢買嗰時加埋已經係即時有著數,而唔係講咩野future proof
iPad mini 第一代都中撚晒伏

買返嚟係iOS6, 之後一年上7都無咩野,再之後因為有App要求8上左8就出事,即刻變電子相架
我都係仲用緊呢部
要長插住電
其實呢部機都幾廢 不過真係好輕
等出新air好耐
如果air m2係用LPDDR5分別大唔大?有無機會8gb就夠用
我取態係電子野唔洗諗太多所謂future proof
一黎你唔知兩三年後科技進步咗幾多
今日你買一部所謂future proof既貴機
兩三年後都及唔上一部到時既中價機

寧願買部fit到而家requirements 既中價機密密換
咁樣你又做到野
同時換新機帶來既滿足感一定大過對住部兩三年前既future proof機
當年嚟講算頂級
如果我唔係8GB RAM我已經比左1500同佢換電續命
我會寧願bookmark 左佢再開
不論mac 定windows,開太多tab 個感覺太唔neat
真係要future proof,響Mac機之中得Mac Pro做到因為佢個tower form,插卡同埋CPU都socketed (Xeon Mac Pro仲係)
焊死晒成粒SoC同RAM既機其實某程度上已經唔係傳統PC個概念,而係比較似即用即棄既電子產品
響呢個角度睇,如果day1買嗰時加spec超出自己用途其實=送錢俾間廠,部野夠鐘嗰時d upgrade就跟住部野一齊去堆填區
袋底派揮手區
插電囉 就算拎埋牛佢個 size 同重量都係一流
果斷買翻新M1 MBA算
依家大把office工部電腦都仲係2gb ram起,
人地咪一樣做到文書野

我自己用緊m1 air 8gb袋底,開百鳩幾個tab都無lag過
都唔明d人擔心咩,d tab後台識慳ram架啦,
除非要同時睇20個tab,但咁仲叫唔叫文書
Future proof就future 先買
慳返啲錢
到時下年出新一代又會心有不甘
上面啲真正用家會同你講「一定唔夠」
開十幾廿個tab、開埋excel、開埋word就好lag
長用 起馬16啦
果斷用返 M1 air 算
依加我部2017 mba 就真係lag 啦
開十幾廿個tab
有時睇住波再碌下連登都就死

個風扇無停過咁
今次iOS 16 7plus有ram都中伏
絕對係原因之一, 有得後加係唔同玩法.
買部電腦我今日可能只係上網,咁8GB夠,但如果我之後要開xcode dup code fcp剪片嘅,咁8GB邊夠?但apple 焊死換唔到,唔通到時又換機?當然如果知自己永遠都係上網睇下片就ok ge咪買袋底

反而storage而家你吉thunderbolt SSD已經同內置分別不大。
上面好多人講唔夠ram都可以swap memory用SSD, 我唔建議
變到好似無咩必要買iMac
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞