[推到完場] Apple  WWDC 2022 6月7日凌晨一點

4527 回覆
46 Like 23 Dislike
2GB ram iPad
3GB ram iPhone
8GB ram MBP

以上三個機種都被提早收皮已經係血的教訓
MBP都仲可以瀨煙條,iPad同iPhone係A系processor無野好瀨喇掛

所以我唔會理咁多,買新MacBook一定最少打爆16GB ram
2015冇得up啦喎
我就用緊M1 Mac mini 8+256
亦都係我第一部Mac 一出M1 Mac mini即買
之前唔清楚M1同自己使用方式對Ram既要求有幾多
買住袋底用住幾年先 反正先5499
不過下一部Mac 一定係16GB Ram起跳
咁我2017 mbp都係用多年幾再買
講得啱
對apple嚟講ram真係重點
官網iPhone iPad提都唔提ram就知佢幾想呃人做水魚啦
SSD唔夠用都仲可以後天用external/cloud storage補救
RAM呢啲先天不足無就係無,到真係唔夠用只有換機一途
打算用edu價買16/256 ram mba m2
我剩係知道,今年講到個lock screen幾咁customisable,但偏偏下面嗰兩粒嘢就無得自定義
lm 我都諗緊
唔追求新色同MagSafe 嘅話一定M1
trackpad
靚mon
macOS
覺得佢系統簡單易用,個trackpad靚,生態圈完善,唔嘈,大把理由,用MacBook Air 或mini都係幾千蚊,咁都覺得貴係你嘅問題喎!
得 你用iphone 13既話
咁係個用家知道自己要多d就當然應該加
衣家講緊叫晒全世界老西都加個心態 = 叫人掉錢落海
大把人完全用唔著個RAM量,又或者開吓tab swap幾GB根本無傷大雅因為SSD夠快
到8GB未來真係唔夠做或者「提早」被淘汰嗰時已經幾年後,部野就算無暗病都多數有其他樽頸位拖慢部野行最新OS / apps
而且響MBA呢類低價品,Apple收人千五加去16GB已經係四至五份一機價
蘋狗個媽屐停就係咁濕鳩
永遠都係8GB RAM(Mac line) 64GB storage(iPad line)起跳
因為佢地就係知道最多人想要既一定係16GB同128GB
所以理性d去揀spec就係唔好加自己唔需要既野,因為Apple收BTO options真係勁大markup
換個角度睇,如果底配對某用家已經夠做,唔駛食貴upgrade情況下奶袋底其實係著數,起碼Apple有俾呢個閹割option人
小小唔覺咪由佢,上面大把收機佬 (你見佢鳩咁多電腦賣果D9成係收機佬
到時佢見到覺得有問題減小小,你咪由佢減小小
賣時D相影靚D
一切都係Apple錢作怪
如果8GB上16GB ram只係$800
肯定個個都加
點會買MBP(M2) 條19 touch bar
夠用10年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞