[推到完場] Apple  WWDC 2022 6月7日凌晨一點

4527 回覆
46 Like 23 Dislike
你邏輯咁勁咁不如解釋下點解大多數人買8gb唔買16gb
quote返你句話先

只係用amazon us啲所謂rating同answer question做sampling係咪未撚讀過stat
貪平 冇唔夠budget
講完
我諗數據上8gb係多人買啲
我都同意8gb係夠輕度使用 包括可能係上下連登,Check吓email,睇吓YouTube Netflix咁。

但咁樣係咪合理我覺得可以斟酌
呢個現象可以係Apple pricing strategy 有份造成
因為佢將16 gb性價比壓都好低 有唔熟電腦嘅人可能上網見到有人話袋底最抵屌就買咗
的確未必準確但愈多rating就同愈多人買成正比既
因為買左先可以做rating
你係咪on9?
既然你個例子唔係完美
咁我反問返你
你會唔會認同你話人硬駁你好自我中心?
其實你明唔明你個問題係邊
就係你一開始就假定人地係輕度用家 同佢講8GB夠用唔洗上16都得
忽略人地有機會唔夠用呢樣嘢 講真你自己夠用關人撚事咩
年中真係唔少人買8GB返嚟用到爆晒ram又放返出去所以我先叫你咪害人 比佢自己諗好過
佢個態度好撚難頂
果種活喺自己世界嘅語氣
我係激動左既
我一個engine phd比你話我唔識tech真係笑撚死我
1. 幾大個mon 同幾個active tasks又係冇direct causation 唔好成日assume人哋冇提過嘅嘢啦
2. 人哋係講開住20個safari tabs 完全冇提過tab groups 係你喺到懶叻咋 請問點樣將開住嘅safari tabs唔用ram 用cloud storage?
3. 我literally成世人都冇追過打機spec 好心你唔好亂咁自以為是

你覺得自己好叻叻就你鍾意啦 唔好喺度害人就得
我一向只係講大多數人日常用途8gb都夠用
就算執下相剪下片都夠用
自己親身體驗加網上大把test
你唔同意呢點我真係冇計
升16gb 要BTO
有啲人直情唔知有得BTO 有啲人唔想BTO要等
雖然我覺得呢班人好多都真係8GB夠用嘅 但係事實上係8gb model 易買到好多
佢地定價不嬲都好L古惑, 例如當年ipad 既 storage 一係32GB, 一係128GB, 就係唔俾你64GB. 當時32GB 好易唔夠, 128GB 又未必用得晒.
到有64GB , 佢就cut 128GB, 一係要你食256.
以上面講條友既logic , 袋底就等於夠用, 但有用過既都知 當時32GB 都係好易爆唔夠用. 佢可以話如果只係上網, 睇streaming 32GB就夠用, 咁就唔應該出現唔同款既ipad 袋底既容量都有唔同.
仲有當日爆出以為swap memory 單野以為會好易整死ssd, 幾多人後悔買咗8GB冇買16GB. 雖然之後話係計錯數, 但係俾我買2手我都避開8GB啦. 而且買得黎用幾年先放, 個spec 高啲都易放啲.
慳個千零蚊買8gb 冇話唔得架
只係人地經驗話 8gb 日常用都有可能頂爆咋嘛
頂爆冇話用唔到架
最多咪關緊D嘢/等耐D囉
自己接受到咪得囉
同埋都睇你買部機諗住點用同用幾耐
spec requirement 嘅嘢未來只會不斷加

有D人覺得1500蚊係好多錢
有D人覺得買部機打算用5年想 future proof
過到自己咪得囉
黎到今時今日 M2 都出埋 都仲嘈緊 8gb 定 16gb

我就day1 一出就買袋底air , 果陣心態都係試
第一代 product 又唔駛等
到呢家我都好滿意, 之後諗住買pro, 但係太重
呢家有M2 air 又有新色, 先會考慮加爆ram
都係嗰句 知自己有需要就加
唔知即係唔洗啦
出咗M1 咁耐;
連垃圾手機Game都唔放落macOS 畀人玩
呢句真
問得既多數都唔係行開heavy tasks
試左新macOS 好on9
macOS 整stage manager 有咩用
system preference變到iPad 咁
翻新機好咩ching
m1 袋底撚長期有1-2gb swap memory
使用上未覺有問題
我覺得8定16拗咗咁多年都仲拗緊
係因為Apple收得太貴
尤其係Air呢類平機嚟講
一加ram就已經進入Pro嘅範圍

我之前用咗一年M1 Air 8+256
又係day 1買
我自己嚟講8GB ram完全夠用
之後換咗M1 Pro 14 16+512就更鬆動
但我又唔覺得16gb ram係必須
Spec冇人嫌勁
如果唔洗我俾錢我會想要部M1 Ultra+128+8TB
但現實唔係咁

至於二手市場
其實你要問個賣家點解賣佢呢部機/之後換咗啲咩先有意思
諗清楚先啦柒頭
個部係電腦呀,唔撚係電話呀... 咁得閒轉款追款咩
新款二手8gb... 個spec 唔夠用 or 用唔慣而賣
舊款二手8gb... 當年比較top 嘅spec
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞