[推到完場] Apple  WWDC 2022 6月7日凌晨一點

4527 回覆
46 Like 23 Dislike
唔係好明點解要用2手市場去證明8gb多人買就絕大多數覺得8gb夠用

有一部分人覺得夠用所以咪上二手市場用最低價錢買8gb
我一樣可以話有一班人覺得8gb唔夠用/覺得長遠唔夠用,所以趁仲有人接貨嘅時候放咗佢

調返轉,冇人放16 gb 唔代表”絕大部份”人冇16 gb 需要
試想我買一手果陣有考慮到產品嘅future proof而買16gb 我就唔會放 我買部機返黎係用 唔係買返黎放 佢滿足到我需要 我自然有理由strong hold唔放 咁都可以解釋市場上點解冇16gb

你用啲所謂正常人諗法去infer 二手市場去證明絕大多數覺得8gb夠用唔係好有說服力喎
我係你就縮返入老母個閪到潛陣水先仲喺到死撐覺得自己啱晒
我係你就比啲有說服力既point
而唔係係到9up
全程同你討論 咁都叫9up
係你死撐d所謂數據證明自己係啱唔知邊個9up呢
你一句話係「正常思維」唔會增加你說服力喎
坦白講唔覺你啲思維好正常
carousell咁多部m1 8gb
出咗唔夠兩年就放
一定好夠用喇
要啲遊戲廠放資源搞先得
先唔講賣game有冇得賺
微軟已經買咗兩間大game廠
唔理你已經夠玩死你
二手市場係其中一個角度去睇件貨多唔多人買過受唔受歡迎既指標
你鍾意講可以攞埋amazon睇下邊知model賣得最多
而事實8 256標配版就係最賣得既model
反映大多數人都唔願意比多啲錢升級去16gb
而一個正常人比幾千蚊買野,點都唔會去買啲唔岩自己要求既野吧
除非你assume大多數人都係on9既

你當然可以話有啲人買完返黎先發覺唔夠用攞去賣
但有幾多人係咁?你要夾硬駁我都冇計

我重申有16gb唔係唔好,有錢咪升囉
但市場話你知大多數人覺得8gb已經足夠
亦都可以係咁多人賣8GB 就係唔夠用要upgrade 買機.
16GB 夠用所以少啲人放.
根本就唔應該攞二手市場黎講
你要講你個point就用一手市場數據啦
你既8gb唔夠用證明只係呢個po幾個人成日做開memory intensive task
反映到幾多事實既全部?
我一向都係講16gb唔係唔好
但8gb係大多數人日常生活已經夠用
咁都叫夾硬駁?明明都其中一個原因
得你個point可以先解釋個市場?唔好咁撚自我中心喇
亦都係好多人覺得唔夠用先放
你講啲所謂理據數據都反映唔到事實喇笑死人
自我中心得好誇張
我依家唔係夾硬駁喎
我係真心唔同意你二手市場個思路

你個推論我聽落就好似你話貧民窟有人食垃圾,所以證明絕大部份人覺得食垃圾已經足夠

根本二手市場好biased,只有一部份人先會參與呢個市場,你攞呢個推廣出去說服唔到人
ok
咁我攞amazon黎講,我搵唔到macbook air m1比較但有mac mini m1
同樣都係apple store賣既256gb ssd版本
mac mini m1 8gb有3,060 ratings | 257 answered questions
16gb有472 ratings | 75 answered questions

正常都係愈多人買先會愈多ratings
根本就唔多人買16gb

https://www.amazon.com/2020-Apple-Mini-256GB-Storage/dp/B08N5PHB83
https://www.amazon.com/Apple-Mini-Chip-256GB-Storage/dp/B08TDNXTVK
比例問題
不如你提供下有咩數據反映大多數人都覺得值得比多啲錢上16gb
唔需要同我拗8GB定16 GB本來就冇參與過討論。
我覺得呢樣嘢係要睇use case同使用習慣

我係覺得你啲point唔係好講得通同覺得你好自我中心先出聲,口口聲聲正常思維但大把人駁你又話人硬駁
邏輯問題
用二手市場做例子未必完美
但你會唔會認同市場上大多數人認為買8gb係最合理既?
feel佢好激動跳晒掣 死要迫人認同佢果種畫面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞