[推到完場] Apple  WWDC 2022 6月7日凌晨一點

4527 回覆
46 Like 23 Dislike
就咁有swap只係一個指標
真正有問題係page out頻率
嗰d開夠幾十個tab而swap到爆廠既人會發現佢page out唔密,因為佢收埋三日唔開番出黎上最top既tab根本就cache響swap(SSD)無郁過

講真響macOS做開野既人,有裝iStat Menus甚至開一開Activity Monitor已經夠晒data去決定自己個workflow其實要用幾多RAM
就算頂爆而出現一定程度swap量都正常,如果page out根本好稀疏其實咁樣將資源分流先最optimized

memory pressure就係將上面呢堆數值嘗試用一條formula俾一個容易理解既index你
如果pressure長期黃色甚至紅,咁呢個setup對你先至真係唔夠RAM量
而家有Thunderbolt一插即用,棟起埋部MacBook,真係同iMac占嘅空間差唔多
誠意推介OneTab
Ching 真心想知如果長期run 2個VM, 5個docker container, 開住個有10萬行data嘅excel, 同時word寫緊200頁paper + background train 緊machine learning model 買air定pro好
講中晒需要
所有野可以data task可以server做
諗緊齋打爆ram同1tb ssd
depends on 你VM同docker 係做緊咩
同埋你data processing exactly要做啲咩
如果對local computational power有要求就一定係14/16" mbp
但係如果所有computations都係server做咁就你鍾意啦
識得有個normal user係咁樣,個人習慣當bookmark用
iphone 6 plus中1gb ram伏

未上iOS11前已經時不時load得慢同彈app
iOS11講緊連setting都load好耐,跟住就換咗iPhone8

最後停喺iOS12但連做副機都困難,連登開兩層引言就load好耐,第三層一開就彈app渣打360換回贈,開銀行app驗證登入,再返Safari就reload,又要重新開銀行app驗證,無限loop登入唔到

出廠iOS8,上9、10、11,total 3年已經用唔落
出X嗰年賣咗6plus
135% sRGB , 98% P3
delta E under 2
imo
1個mon夠用 就air 16
2個mon夠用 就M1 pro 16
3個mon以上 M1 max 32
ML 都係dum上cloud 嫁啦
冇人local device train
兩個mon 仲可以m1 mini 既
Safari tab group好用
都容易搵翻
Video(10): Disney YouTube..
GitHub(10)
Surf(10):Reddit twitter lihk..

百幾個冇咩難度
好似一個 online web surfing 既folder 咁用
我自己就係咁既 普通放工上下網
然後呢個post由第一頁掃到180頁
咁樣已經可以做到長期過50%壓力

利申 mbp 13 2015 一樣16gb ram 但比我做上面同樣workload已經力不從心
1-180頁

我部舊i7 16GB iMac一次過掃10頁都已經lag lag地同差唔多上到70度要reload先降到溫
其實好簡單

低用量 user 8gb 夠用
8gb 唔夠嘅個D都係 power user

低用量 user 買袋底 8gb 就得
power user 上 16gb

一定唔會錯
mini 2 都唔係好得幾多. ios 13 大執過比12順咗好多, 但mini去到12就冇得上.
有時唔上都唔得, 啲app 要你update OS先用得.

我部袋底air長期都係呢個status
用落速度上無乜問題
iPad mini 2起碼1GB RAM同有個retina先啦,我覺得已經算係一代神機

iPad mini 512MB RAM真係中撚晒伏

準備買16GB ram m2 MacBook Air
話說如果我上m1 pro 14吋
使唔使上埋32GB?
(平時就swap 3-4GB左右,都多數綠黃色狀態,只係係咁見彩虹波波)

同埋順帶一問,swap 1GB係真係1:1咁佔用ssd 嘅1GB?
咁256GB 都大把位啦 使乜咁驚呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞