[推到完場] Apple  WWDC 2022 6月7日凌晨一點

4527 回覆
46 Like 23 Dislike
剪下4k片(final cut pro)
執下相
睇下片16gb ram+ 512ssd夠唔夠
諗緊買m1 air定係 m2 air好
唔BTO冇32GB ram 即係叫我唔好買機
浪費咗

Mba冇風扇
任你點打爆24 gb ram都唔會同16gb差好遠
點會呀
M1 + ram
上年back to school 價抵到喊喎

唔加ram肯定捱唔到5年
其實都係睇你用咩
我部文書袋底mba12 年到而家仲用到
屌咁不了啦
直接買m1 max機

不過咁多年嚟Apple嘅定價策略都係想大家「加多少少」上高一級
加加下由$10000加到變$20000
咁我應該都習慣係文書之中用到盡
20個Safari tab 包Disney+ . YouTube .tradingview.
漫畫 連登
1-2個excel , word

m1 16gb ram 壓力間唔中都黃色
應該單純係想推高iPhone銷量
Cut邊部機已經同CPU/RAM冇直接關係
返學機 主要平時文書 間中會做coding同adobe premiere 剪吓片(唔洗4K)
M2 air夠用?
諗諗吓
個新lock screen係咪為咗iPhone 14 Always-on Display鋪路
如果真係有追足Mac post,就會睇得出吓吓叫人打爆RAM既人都係生面口既傻閪 / 鳩up佬 / iDog
如果個用家清楚知道自己要咩野spec,佢都無咩需要響連登問
而問得既人都多數唔係真係需要加野
真係長駐用家一定會叫你唔好買多,近年嗰面最紅係袋底Air同14"咩撚野都唔加
教主夠講過4吋芒完美手感啦,然後呢?
錯 梗係為iPhone 15 Pro
14 Pro啱啱先換咗新螢幕設計 點會咁快唧晒枝牙膏
下面兩粒春袋仲未可以自定義
剪片有新買新啦
個lock screen電筒整得走未呀
4K 片 買, M1 PRO , MAX ..M2 提升冇想像中咁大
其實呢句已經係認同咗"但我覺得計數機個美學唔難搞" , 有咗個function 先, 自然就會base on 個function搞到個美學出黎.

eg: network 有wifi/Bluetooth, 唔會無厘頭搞個唔知有咩用既interface先諗吓要塞咩入去, 而係因為你有個咁既function 你再去design 個interface.
亦都唔會因為搞唔掂個美學, 就索性cut 咗wifi / Bluetooth.
M1一般使用跟本效能過剩
MacOS 既camera continuity可以用iPhone做web cam,
好正
加多少少系列
未啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞