[推到完場] Apple  WWDC 2022 6月7日凌晨一點

4527 回覆
46 Like 23 Dislike
你試過比人踢到電線就明
32” 4K宜家3-4千左右
細個上lecture 做lab 冇梗位
要坐房中心
D電線周圍拉先會比人踢電線啫

大個返工屋企有自己位
全部貼牆有插頭
邊有電線飛出嚟比人踢

而且而家電量大咁多
出街用坐低4,5個鐘都唔使叉電啦

除非重讀緊書
或者工作要出街長坐流動位
先有機會用到
如果你只會係一個固定位用可能就ok嘅
好多人仲係會拎部機走嚟走去 例如cafe/返工open office/presentation
magsafe 仲係好有用
magsafe救過我部2015 Air好多次
就算唔講俾唔俾人踢線
你用MagSafe 叉電慳返一個usb port 拎嚟做其他嘢啦
返工返屋企用機第1件事就係縛 external mon
基本上唔使叉電
M1 mini
插dock
C-c mon 又會供到電
好奇一問
係咪我對一般文書機有誤會
點解個個都話8gb 唔夠用要+ram
「廿零個tab又開下幾個excel 撳多幾下已經lag」
「文書機」呢三隻字喺呢個世代講咗等於冇講
所有非 creative/it 既office工都叫文書機
用light users 同power users 黎分會岩d

btw
windows laptop 而家都唔一定有16gb ram 啦,咪一樣相安無事
連登文書機嘅定義=唔打機
可以由「只係睇Netflix YouTube 上吓網」到「長期run 2個VM, 5個docker container, 開住個有10萬行data嘅excel, 同時word寫緊200頁paper + background train 緊machine learning model」都可以係文書機
我都有提過類似嘅情況
Windows laptop i3都用到文書機
M1 無理由廢過i3
但依家個個又講到無16gb ram 就會lag
你望吓Android平板Samsung 幾錢,你就覺得Apple真係好平
都係果句
係連燈mac recommendation 坦克巴係權威
佢話8/256 夠一般人用我就信

利申︰無用過m1 macbook,手上仲用緊當年佢力推既2015 15" mbp,同埋m1 ipad pro
8gb ram作為真文書機一定夠
不過係256gb唔一定個個人夠 但係ssd size 自己應該知自己要幾多
補充句,公司機 (windows desktop) 仲用緊6th gen i5, 8gb ram,開廿幾個tab, excel, 十幾份pdf, word, 都唔會疾

爭左幾代既mac 會唔會廢過佢
ssd 唔難解決,一係cloud 一係external
其中external 算係最feasible,因為反正用得c port 都預左要插dock,都有位長插external
呢個真係depends 有時正係software都用咗100-200gb 就算documents全部放去external/cloud/nas 都可能抆水
同埋好多人冇organisation嘅習慣
不過都係嗰句啦 自己應該要知自己需要幾多storage
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞