[推到完場] Apple  WWDC 2022 6月7日凌晨一點

4527 回覆
46 Like 23 Dislike
Air本身已經無乜太多port
擺兩邊真係會好用好多
可能要慳位maximize電池位先擺晒一邊

袋底M1 Air用家表示至少升16GB RAM一定唔會後悔
咩野
袋底M1 7799 係未減價?
買咗iMac 2021冇耐就出mbp
依家出埋mba
Keep 住賣點會減, 反而m2 air 托高咗個價
因為1粒chip 出2個頭
希望可以有
係咪個BW唔夠佢將粒U放喺部機中間(太遠)
所以做唔到左右各一?
都唔要求佢行full macos
但係multi-tasking,split screen 呢d functions 可唔可以做好少少
10月先出PRO/MAX
呢家半年就M2
年尾出唔出M2 Pro
13 m2 mbp 定係 14 m1max mbp?
假設Both都係 512/16,都係差3千蚊
左右各一要2粒chip
成本未高咗
起碼用5/6年,日常文書
M1 Air 定 M2 Air 好
M1 Max 點都猛過 M2, 差3千蚊你可以有靚 mon, ProMotion, 靚喇叭,靚 keyboard, 多 Port 位, 多一個風扇散熱
睇你需要去決定
袋底mbp14啦
個人愚見
pro users / 搵食一定係上14",多左既3000 可以係部機上面搵得番
反之就袋底算
懷疑m1 pro 都勁過m2
如果預長用就緊係買新機啦,外型型仔顏色又靚,同埋 update 都冇咁快 drop M2 support 先
mba 七月出係咪好似iphone 咁買完都要等三星期出貨?
三十幾歲第一次用mac 雞
M2 air
多個usb port
再做好小小就成部mac架啦
如果一出即襟嘅話
應該好快就到手
咁佢出得ipad pro 就應該要diffrentiate from 普通ipad la
而家功能上根本同普通ipad 無分別,pro 條毛咩
唔介意重量就m1 pro 14

無論M1 定 M2 air都好
你想用5/6年都一定要加ram

睇埋黎緊學生價咩環境先
如果m2 air唔減,就即刻少咗個選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞