[推到完場] Apple  WWDC 2022 6月7日凌晨一點

4527 回覆
46 Like 23 Dislike
上次有電話嗰陣已經係2010年WWDC發佈iPhone 4
幾時先可以set 唔同profile
不過我唔排除新一代唔係用PC / Mac機起家既人,姐係番學已經日日用touch interface大既人係會覺得iPad「pro化」係有sense好多
desktop OS依賴cursor同KB個methodology其實係抽象同額外,無touch咁直接咁intuitive

有某d領域其實已經見到shift,用iPad Pro畫野係好明顯好過坐定定用Cintiq
已經瞓著
Macos touch化我反而接受唔到

好似window tablet咁
係咪可以即日用beta? 點先做到開發者?
PS已經唔得
我試過買隻替代品Affinity Photo,喺iPadOS度用根本就唔係個回事

AI更甚,vector graphic始終都係有隻mouse先方便
咁係因為幾十年黎專業software都圍住desktop OS黎轉
呢個有少少係雞先定蛋先既問題
同一個原因不過掉轉次序,亦係令到iPadOS夾硬扮pro唔太work個理由,因為本身iOS就係圍住封閉既AppStore同埋touch interface黎轉
跟返2015個樣同厚度,再換隻好keyboard就正
apple developer要俾每年99usd會費

好快會有dev config流出ga la,好似public config咁裝就ok
不過完全唔建議download dev beta落主力機,銀行app 100%用唔到+一堆奇形怪狀bug
2015=Air
有斜邊

今次好多rumors都話係平
幾年前有傳過蝶式KB會重生
Apple Silicon無Intel咁撚熱,可能令到金屬變型少d而唔會有2016嗰幾代咁大鑊氣
不過講真我唔覺薄多1-2mm係咁大分別,反而footprint同電池量係令部野輕薄更大分別
以前成日J
另一個post見到有beta撚話銀行app唔知work唔work,我心諗...
10幾年啦大佬
個point係要分支出黎,而唔係取代本身cursor based個正純macOS
其實你可以插部有touch既type-C mon去Mac機,可以feel吓件事唔係咁差,只係好難按中d野因為好細
陣間個半鐘好啦,聽日仲要翻工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞