[推到完場] Apple  WWDC 2022 6月7日凌晨一點

4527 回覆
46 Like 23 Dislike
請教各位大神
平時Data analysis (python)/文書,睇吓片 ,玩吓Football manager
邊一部會好啲
M1 性價比最高
有多餘錢嘅就買M2 mba
一般電器/電子產品有新買新
下次iphone 就轉埋
M2 MBA幾時開訂?
下個月
ipados 真係好能搞笑
見d youtuber 玩個manager 成個智障咁
Beta 1啫
尋晚玩咗陣
我都唔知係本身設計有問題定係有bug未fix
完全唔知做緊乜

同埋下下要插Mon先用得呢個功能其實冇咩意思
我諗stage manager主要都係iPad駁外mon present用

真多工同iPad OS無關
m2 都唔係貴

買返m1 好似有少少蠢

因為你用1-2 年可能已經頂唔順
似係佢本身就想整到咁
想係split view 同macos 中間攞個平衡
但連放大縮細都痙攣咁
而家梗係M2
M1 2年前 firmware update都少2次
事乎你點用啦
一般文書、睇下片、上下網、剪下片都夠用嘅
呢啲function 你去黃金求其一部3-4千文書機都夠
無理由M1 mba會廢過文書機啩
Beta 1 通病
諗緊買返m1 imac 會唔會好不智
16無得用Backup去返15
只可以15去15
用trackpad 好難re-size 咁

睇定d先再買m1
文書好正
4k mon
喇叭好聽
imac keep得好用十年都得
To: 大部分諗緊M1 定M2嘅人
你地需要考慮嘅只係價錢,樣,RAM
問得m1 m2 九成九你嘅情況兩個都夠你用有突
Split screen要app適配唔同size比例嚟fill full screen都合理

但window多工你唔俾校大個app,用返iPhone size app都可以出window希望之後可以強制出變固定size window

同埋俾返個iPhone計數機app我,我開個備忘錄+銀行app/statement PDF,計下信用卡回贈都好呀
平時小小python 呢
本身諗住有m2 imac 想一野轟
依家m1 imac 驚過1 2 年就變孤兒機
無分別 但建議16gb ram

photos app
btw 唔使插mon,控制中心有掣開到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞