[推到完場] Apple  WWDC 2022 6月7日凌晨一點

4527 回覆
46 Like 23 Dislike
成日都覺得如果apple會搞iPad計數機
要整番個有MATLAB功能先啱數
好似話就咁放大太樣衰
唔符合APPLE美學所以一直唔放
都十幾年
連intel都變到做m1/m2
計數機咩設計都應該出到啦
袋低 MacBook air再戰到佢下一代出
同你差唔多
預長用文書機 M2 16GB RAM
反而想知原裝charger 同 67w 個個係咪size 上有分別?
同埋如果長插 67w 會唔會傷電左
其實我諗一間咁大嘅公司 出面又有咁多app可以畀佢抄都唔做嘅話 真係無心做先會係咁
而家呢個年代仲怕咩傷電架。仲有就係APPLE 佢會同你控制差電量
豐澤已經減到7409
今期最正係stage manager
唔識電腦野 sor
對上一部mba係2012
已經用到唔插電用得30分鐘
M2 Air 加咗200鎂啲人都要諗諗先
仲要個spec 唔算抵玩
因為仲有部袋底m1 air
對light users 用黎上網睇片,袋底m1 air 都夠用
對pro users 要加ram 加ssd,倒不如直上pro 14",遲早搵得番個差價之餘,功能上仲勁過m2 air
所以上面話m2 pro 尷尬,我覺得兩部m2 都尷尬
我覺得 lock screen customization 幾好玩,不過要配 Always On 先完美
佢地呢個講法真係好on9, 如果咩都美學行先, 佢地好多fucntion /app 都可以唔洗出.
夏天我係用冰方係個MacBook 架下面
以MBP 嚟講suppose 係差到,兩個一齊接駁時,MagSafe 會優先
而Type C 同樣有 Fast charge
唔認同

但我覺得計數機個美學唔難搞
有無人應徵apple入去搞搞個iPad 計數機
最初出M1 Pro Max Ultra都會預計 Mac 機會自己打自己
因為價錢定位令人好難揀,而性能方面又太強
quick note 俾人customise 做cal 機都得啦
想計matrix
我覺得係Apple知自己粒最平嘅M1過咗兩年都仲拋離緊人地
所以M2開始可以出鳩價
反正點玩都贏到開巷
如果m2 air 唔係加200 usd,而係加100 或者唔加,就唔會有咁大分別
不過佢成件野都redesign 左 (好似係),又真係好難唔加既

但係對light users 黎講,m1 air 同m2 air 未必有咁大分別
過左兩年mba M1個價都冇減,而家想新買嘅人就好尷尬
但M2又貴左一節
m2 air擺明係掠想轉樣嗰班人水
樣靚大過一切
吓?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞