[推到完場] Apple  WWDC 2022 6月7日凌晨一點

4527 回覆
46 Like 23 Dislike
7799 vs 9499
粒M1 u 都用唔盡
相反將舊錢加落ram同sss到重好

我就真係好憎佢兩個type c都擺係一邊 兼痴得咁埋
原來買Mac係要做dev先夠資格
mba m2個mon細啲暗啲
冇120hz同mini LED
m2 air
Liquid Retina 顯示器

13.6 吋 (對角線) LED 背光顯示器,採用 IPS 技術1;
2560 x 1664 標準解像度,224 ppi,
支援 10 億種顏色
500 尼特亮度
寬廣色域 (P3)
原色調技術

m1pro 14" pro
Liquid Retina XDR 顯示器
14.2 吋 (對角線) Liquid Retina XDR 顯示器1;3024 x 1964 標準解像度,254 ppi

XDR (Extreme Dynamic Range)
1,000,000:1 對比度
XDR 亮度:1000 尼特持續全螢幕亮度,1600 尼特最高亮度2 (只限 HDR 內容)
SDR 亮度:500 尼特

顏色
10 億種顏色
寬廣色域 (P3)
原色調技術
更新頻率
ProMotion 技術,支援高達 120Hz 自動適應更新頻率
固定更新頻率:47.95Hz、48.00Hz、50.00Hz、59.94Hz、60.00Hz
要m2 air 定 14 pro 好
你上apple個網比較下個特點先
再落場睇
14pro
14pro or m1 air
想知M1 Pro係唔係勁過M2?
連同樣用A10既iPad 6都上到iPadOS 16 apple係咪玩嘢
M2 Air得$9499 base model叫做買得過
最多加一樣嘢(+$1500)

加多過一樣不如直上14 pro
M2 air 完全冇選擇既理由
M2堅唔抵 pro又未使去到咁勁
M1又舊咗啲咁
真 今年唔知仲會唔會出新pro
諗緊m1 trade in 換m2

apple care + 都未過
pro14我只係貪佢個mon同埋本身已經係16+512

所以我先覺得m2 air得底配$9499叫做買得過

air 根本唔預你加野
我估24年先有M2 pro掛
佢年年出新chip
真係撚狗架喎 又無對手
啲客又無意欲 因為知佢下年又出新chip
寧願佢快手將啲m1 ipad pro 可以上macos啦
care+可以打去hotline退錢
退剩低嘅日數
我淨係求大ram 同ssd
兩隻機差幾舊
Pro多插口 機又靚啲
咁既話一定上14 pro
咁就肯定買MBP 14啦
有可能完全up上macos咩
買Macbook 真係諗咗好耐
Ipad都買咗兩部
本來諗住睇下ipad OS更新先決定換唔換M1 ipad
睇黎下年再諗都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞