[推到完場] Apple  WWDC 2022 6月7日凌晨一點

4527 回覆
46 Like 23 Dislike
支持你囉 同Ram 一樣
150尺就夠用 300尺有d多餘
雞蟲不可語冰
我諗RAM頂多應該用廚廁upgrade做類比,唔係用呎囉
又或者廁所數目囉,多幾個廁所實會鬆動過得一個廁所,但係個成本係層樓幾份之一
我覺得應該用櫃既面積表達合理d
即係一個一百呎單位間十呎櫃,同百一呎單位間廿呎櫃咁
九十呎就係ssd
咁老老實實 輕鬆剪片 iPad pro 10.5都仲得
啲sofrware會更新
要升os果陣你就知點解加多啲ram好
唔使講software, 淨係macOS update都夠晒撚狗
一代比一代大食係常識

明明部機本身用緊10.12個陣係秒開,一上10.14要成分鐘先load到個login畫面

批死佢8GB RAM肯定喺未來三次更新內就會淘汰
淘汰會拖埋8gb ram 以上既機落水
一齊淘汰
煙條已成condom就係最佳例子啦

我十年前買RMBP就係因為覺得部舊iMac 2GB RAM都夠用我MacBook比多$1500加到16GB做乜鳩
結果就係部8GB MBP用左三,四年到已經想掉撚左佢
第一代 MacBook Retina 用家揮手
當時 up 咗唯一 option(CPU),七年嚟帶出帶入開心使用,今次換機都會 up RAM同 SSD
btw 未掉,仲用緊10.12苟延殘喘緊
但係同仲係10.9個陣已經係兩部機嚟
你粒電用足7年都唔死
講ram 你就去左講cpu
我意思係apple 唔會話因為同一model因為袋底款唔夠ram而淘汰唔出新os 更新 但係同一model 多ram 款反而有更新

用得順唔順係另一回事
加effect multitrack 爆硬
唔係搵食冇所謂
我意思係佢淘汰得煙條,8GB RAM一樣可以咁做

事實上Apple已經唔係我十年前認識既Apple, 唔會再比你咁容易一部機用到六,七年,甚至係十年
I have this one, not great but not that bad:
https://www.rtings.com/monitor/reviews/dell/s3221qs
Mac唔係跟model drop support㗎咩
即係同一款model
無論係8/16/32gb都會一齊drop
網上討論幾多ram 先夠用多撚餘,同討論食幾多先飽一鳩樣。
乜料
就算佢phase out intel,都整左個rosetta 2 出黎,有哂roadmap,都唔會係一夜之間將intel 變condom
而且而家intel macbook 都仲有update (只係無左部分function)
可以預料既係即使今日announce phase out 8gb ram 既roadmap,實際執行都會係兩三年後

至於8gb ram 夠唔夠用,ADMM 巴話頭,唔夠用既人suppose 會知,問得既通常都夠
而且好多唔夠用既use case 一係就自己disorganised,一係就買部m1 air 但想有m1 ultra 既實力,咁講經咩
所以咪一次過淘汰哂全部ram 款既model 咪仲叫到你快啲比錢買新機
我中蘋狗RAM伏中過好過鑊,所以有啲偏激
M1 文書/light weight 已經overkill
要future proof 一定係ram方面落手
蘋狗係狗,但係我又唔認為佢會玩野到咁樣
反而MS 就更有咁既potential (無計,市面太多唔同spec,佢好難兼顧哂所有variants)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞