[推到完場] Apple  WWDC 2022 6月7日凌晨一點

4527 回覆
46 Like 23 Dislike
我嘅另一個睇法係
啲人話「我想買文書機」=「我咩電腦嘢都唔識,都唔係好知買電腦嚟做咩,只係想買部平/靚/正/唔伏嘅電腦,你地幫我諗買咩好啦」
但係新版 MagSafe 實淨過以前,即係難抆啲,都係要小心
係既
我諗ram 點解咁多人叫加主要係因為無乜人真正有概念自己要幾多ram,而apple 無得後加,又無得插external,根據用windows 機既概念就想打爆左先
我就係買8Gb嘅人
公司用緊嘅都係i5 8Gb window laptop

但都掙扎咗好耐 買 8/16好
「最大掙扎理由係買完你無得再加
日後唔夠嘅話就再無辦法」
簡單問一句
8gb 夠唔夠你用?同埋你用途係咩?
window佢如果唔夠ram會攞部分 C drive 容量黎用
唔知ios係唔係咁
夠呀 正宗文書工作 word ,excel load吓PDF
相信未來2-3年都滿足到我
問題係再遲吓 ,咁我再諗 遲吓部機可能壞咗呢
真係唔夠咪再機換機
而機換機時,要補嘅錢有埋新款+一年保養
我就咁諗囉所以揀咗8算
m1 好似都有swap memory,唔夠ram 都會拎ssd 黎用
thanks
用緊袋底m1, 錄下歌仔,用fc 去整dd 片仔,好夠用,又唔熱
Ching…係連登認真你就輸了
如果係既,不如買ipad 算啦
講真,一般消閒用途ipad 絕對夠用
iPad 無keyboard 嘛 要有埋個keyboard 又好貴
如果係放棄買MacBook 咁應該會揀iPad pro
$6399 而如果又要埋個keyboard 又加$2299
就成$8700

低配置用法
M1 $7799
再加部普通iPad $2599
$10400
有晒兩部 一邊做嘢 一邊娛樂
感覺上個體驗好似更好
video editing 16GB or above is a must
問題就係keyboard 對佢地係咪有用
//唔係好知買電腦嚟做咩//
某程度imply 緊佢地分分鐘連文書都唔使做,咁既話keyboard 都唔value adding
而且即使要買,係可以唔買ipad pro magic keyboard
基本上市面任何一隻bluetooth keyboard 都support ipad
(我自己ipad pro 用番舊imac magic keyboard)
再唔係logitech 既一樣ok

當然你提議既低配置用法都無問題
之前有人覆8gb係chrome 開唔到百零個分頁所以唔夠用
首先chrome 食ram d 我以為係用mac 既常識黎
其次一個正常人都唔會有百幾個active tab 呀嘛?
我番工,頂盡大概40 個tabs 已經會想快手close 番d
開太多根本會搵唔番d 野
其實點會開百零個。開廿個都開始亂啦
係百零個分頁要搵返想要睇果頁,何其艱難
睇你剪咩片架姐
好多自稱得閒剪下片既人係講緊剪1080p
你估真係剪片作為專業或者搵食咩
而且8gb簡單剪下2k 4k根本無問題
呢啲位去買future proof就真係哂錢
連登好多power user唔知自己係power user
而且好似上面話齋win機8gb都冇問題
M1成個package 勁咁多點會做唔到
點都唔會係開幾個excel十幾個tabs已經lag
真係唔知佢哋點用電腦
有好多人用tab當做bookmark咁用
又對page out無concept,佢expect未關既tab唔即刻可以call出黎就 = 我部機窒
跟住見人講笑Chrome係食RAM獸要32GB先做到日常browsing就當真
之後每次見到有廠賣8GB機,就去笑買家係on9仔係causal用家
睇你買樓係點住嘅啫
好多自稱想有間屋嘅人其實講緊一二百尺
你估真係為咗家庭需要或且食女咩
而且百零尺樓拎嚟打下飛機根本冇問題
呢d位去買future proof 根本晒錢
咁d色水一定好差
香港好多potential home owner 唔知自己係potential home owner
而且好似上面話屯門一二百尺樓都冇問題
白石角 Silicon 成個Package 勁咁多點會唔夠做
點都唔會溝幾十個女都get 唔到佢哋wet
真係唔知佢哋點用自己條j
其實你想講乜
用買樓同加ram做類比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞