同老婆相處上嘅困難

1001 回覆
95 Like 687 Dislike
佢老婆台中出身呀
你以為台北?
講緊台中好多傳產連最低工資都唔肯俾㗎
台妹好鐘意計婆仔數
我個兩個舅父娶左兩件台嬸鬥足幾十年好睇過電視根本就係中国人黎
就算苗栗都唔係一個大眾唔夠錢買肉類既地方。
電白都唔會 梅州都唔會
正如天水圍深水埗
網上鬥窮夏天開3分鐘冷氣排愛心飯二手飯癲9仔另計
大佬
可唔可以講多少少
你老婆係台灣邊忽?
台北台中台南都可以好唔同
同埋幾個大城市水準差距算唔明顯
冇嗰啲上海對長沙 東京對秋田 咁明顯
要鬥窮唔好講老嘢廠最低
直頭講中部山寨廠黑工黑學生非洲馬拉威
一日做足25小時得兩粒珍寶珠咁
唔該,用返普通人標準,你係正常人嚟
天水圍深水埗都唔會
一句講晒,佢有無畀你屌閪先?
等睇樓主貼糧單證明到1.8m 一年

樓主做咩職業有咁高人工?
巴打個問題幾嚴重下

搵到錢但低物慾,乜撚都有就夠,完全唔追求享受,窮人思想定佛學無慾無求,我覺得似前者

睇完你對話覺得你似係個自卑得嚟又大男人嘅人,本來撐你,但睇完你話自己搵咁多但都咁樣,改轉撐你老婆,你呢啲唔係叫慳,但市儈
年薪 1.8M喺 180萬 即係 每月 15 萬
15k 租屋, 12k 家用俾老豆老母, 10k 零用比老婆, 5k 比台灣外父外母, 12-13k 自己加屋企水電食物開支).
你一個月開銷唔使 6萬。 你 150k 比得 10k 你老婆使咁刻薄?

你一喺收入吹大左,一喺外面包左幾個二奶唔講
真wo反正你都10幾萬一個月, 唔差在果幾千蚊, 你話日用品用貴少少用好少少果d真係好少事, 你老婆可能用慣4層
龍龍
我係女都覺得你on9
我已經唔想再討論我揾幾多, 前面貼過税局ir form. 你自己揾下.
結婚係為左一齊生活
唔係三十幾歲先黎改變對方
d 問題請個工人就可以解決
對你又唔係好重負擔
我反而想聽佢老婆講佢嘅版本
慳慣左
正如佢老左有機會去執垃圾咁解
點解一定要租貴
清你係咪要玩一條友住一層個類人
樓主老婆台妹大唔大波?
咁有信心認為個套冇問題
連登仔真有自信
死人化妝師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞