同老婆相處上嘅困難

1001 回覆
95 Like 687 Dislike
比啲時間樓豬 價值觀又好 待人處事又好 都唔係一時三刻 話改就改到既
10k 比老婆零用?慘過做援交
一直講唔介意,但一直強調錢銀
真係唔覺。大不了老婆自己買自己個份用
仲乜要係呢d位煩人?咁大個人唔識轉彎?
咁條女真係似做私家雞多過做人老婆
台灣番好似係隔離14日
我咪講左廁紙係一個例子, 我去買左一次平, 知道佢唔鍾意就無再買平.. 同埋佢明知我買日用品係有買平嘢嘅習慣. 例如我好鍾意係aeon 12蚊店買. 佢其實都可以自己去補日用品. 請工人幾千蚊, 我都無所謂. 但佢又唔鍾意有外人一齊住 . 所以只可以一個星期請一次鐘點. 我有個老死半年前生左個小朋友, 話不如同佢老婆仔仔上來食個飯吹下水, 我咪話好. 之後我老婆一樣唔肯唔鍾意外人來屋企, 我老豆老母就算,朋友就一定唔得.

我老婆一樣有佢好處, 我攰個時佢會幫我按摩下,佢又好鍾意幫我做下facial, 做好多護膚野. 佢亦都有學煮飯. 我投訴嘅唔係煮得好味定係好少. 係佢好鍾意提完又提.

例如一齊行百佳, 見到廁紙問佢洗唔洗買, 就可能會潤我一句, 買左啦, 如果唔買你又買隻平嘢. 見都包牛仔骨咁, 我問買唔買好. 佢又會串我, 你話事啦, 等等你又話自己食唔飽.

佢主要真係成日拎d小事來煩我, 我明自己返工時間好少同佢交流. 我就算wfh都好多時朝7晚7係書房. 好少出來. 但我星期六日都會同佢出去, 夜晚真係有嘢要做,會做少少. 我成日叫佢一至五悶可以揾d嘢學下, 佢都唔去. 如果佢係香港,個世界只有我, 咁我同佢都辛苦, 佢事無大小煩我, 我頂唔順, 佢又會覺得我唔理佢. 所以我先話佢同我認嗰時一齊係台灣, 佢有返工有朋友, 所以佢先唔會好似而家咁.

我認我孤寒, 但真係對自己孤寒多. 亦唔識得享受生活嘅人 我提嘅消費觀念上嘅分別. 呢樣亦都係佢同結婚前自己嘅儲蓄連三個月糧都無, 所以我又成日會自己忍唔住叫佢慳dd, 自己要儲下多d錢.
樓主洗唔洗要2奶
利申識煮飯做家務
你一定係假膠未見過人咁on9
有親戚娶左台妹 又係唔做野等人養
我都睇唔到佢老婆有乜價值
唔出去揾錢,唔需要分擔經濟壓力
咁生活同精神上駛唔駛令一家之主舒服舒服,唔駛額外煩揾食野外既野?
好似你咁講話咩都用普通人標準
樓主根本唔會同佢老婆有衝突啦…..
邊個會走去買維達呢啲咁垃圾嘅廁紙用
我只係想講呢d係一部分. 我哋星期六日出去所有買乜食乜全部我出. 全屋用嘅護膚品都係算係正常嘢掛(sk-ii,la-mer,lancome), 風筒都換埋dyson. 我又唔明點解惨過援交.
日本妹好

有錢既唔洗係比家用

兩老有錢又唔洗你比
咁你問題就喺你太太 expect你比佢既野,同你expect佢俾你差太遠咯,你自己都知問題喺邊啦
因為做援交收完錢就走得人,同你就以為自己係大爺,話唔介紹錢,但句句都係錢 根本你自己就好care條女用你錢,你喺屋企實有用錢撻佢
我真係無買開日用品, 係結左婚先自己去買. 唔知好正常. 以前屋企用乜就買返一樣. 男人會介意用咩廁紙? 而家d廁紙已經佢自己買自己覺得好嘅. 但行過百佳買都會話唔可以再算維達. 其實我知啦, 比你屌到驚, 但係就係要每次買都提一次
擺明你老婆就係懶
有冇睇清楚先結婚㗎
你貪人地後生靚女
人地貪你有錢先肯嫁過嚟做少奶奶
點知自己老公咁孤寒
又係嘅 當初各取所需
宜家大家個期望都唔同
真係難捱
觀察多排
女人愛唔愛你眼神睇得出
愛你啲錢嘅千祈咪撚生
屌多幾年好離婚
睇到呢度我覺得「仆街講句」你完全唔明你老婆需要乜,有種覺得你同佢傾只會雞同鴨講,遲早實話分開冷靜下

有d野唔係話去嘗試容入就容入到,你話同佢出街但想問係單純覺得有錢買到比佢就算?男人角度覺得有錢解決到好多野,但女人唔係到有錢又會要求第樣野,無錢又屌你無錢。我諗同你老婆最大問題係無真正理解大家需要,佢想你陪佢融入香港呢個社會,而你只需要一個在家只打理細務既女人。但中間我唔太覺你同佢有咩價值觀上互動,係好撚煩,但唔親身體驗完唔會明。

利申:奶完野先知咩事,希望你唔明「東邪西毒」既歐陽鋒感受
我無用錢撻佢, 我計係自己一個月洗左d乜, 我無提亦無講. 我計係自己得個知字, 唯一有同佢講嘅係叫 佢可以就儲下錢.
句句都係自己洗咗幾多幾多錢喺佢身上
我要點先可以幫到佢? 我有日日都固定教佢半個小時廣東話. 算係一日最開心嘅時間
咁我都剩係呢次上來連登講, 平時我唔會on9到同佢提呢d. 識嘅人我都唔會講, 上來會講係因為無人識我
你諗下人哋人在異鄉同你生活,又唔係冇錢,佢已經冇嘢做自己一個,有錢其實都唔知可以用去邊,咁好啦買下嘢,你又慳到死叫佢儲錢,其實你好似唔太理解你老婆需要,乜都會講到去錢錢錢錢錢,而你嘅性格都可以話改唔撚到,簡單啲講你只係需要一個照顧你嘅人,而呢位老婆其實同你都唔係好夾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞