同老婆相處上嘅困難

1001 回覆
95 Like 687 Dislike
用返廁紙個example
你想慳錢,佢想用好用啲嘅廁紙

兩邊都無錯
你哋要做嘅係溝通搵個兩個人都舒服嘅解決方法
例如去藥房買/趁上網特價買,搵隻又平又好用嘅又得唔得?
你要去compromise, 而唔係要跟某個人嘅諗法

另外例如煮飯

你想佢煮,佢唔想煮

有無傾過點解佢唔想煮?懶?煮得難食無信心?定係基本連買食材都唔識?買餸好重?煮飯好熱?
定你一心覺得佢有咁多時間你又比咁多家用佢就要煮?

你哋有無真正溝通過了解過對方嘅needs and wants

如果佢覺得一個禮拜煮足7日好辛苦,煮3日叫4日外賣咁可唔可以?你覺得每晚要3餸一湯,咁間唔中炒飯食/整碟頭飯又得唔得?呢啲係要去傾要去compromise

唔好睇呢呢度嘅comments同埋社會標準
只有你哋夫妻兩個人嘅標準同埋你哋覺得最舒服嘅相處模式

希望你真係明
講咗成22頁樓主都未明。
老實講,成件事問題出在樓主其實想要個賢內助,但係現實係揀咗個暴燥花瓶返黎。

咁多網友講咗好多方法其實都係得兩個方向:
1。樓主學下點同老婆溝通點氹老婆
2。振夫綱做自己,唔好縱壞個老婆

事實上呢兩個方向都唔會令佢老婆變成一個賢內助,樓主都係勞心勞力幫人湊女。
所以佢要做嘅野,其實係諗清楚自己係咪接受到未來幾十年繼續呢種生活先。
本性難移,一隻貓點train都唔可能變成一隻狗。幾十歲人唔好咁多幻想啦。
回應番樓主 因為太長無追哂所以CM
見到有D CM都理性 樓主應該有睇到
2個人相處最緊要媾通
反而想知你老婆知唔知你呢種性格
搵到錢同姑寒係無衝突
搵1.8m
5000蚊工人都請唔起

真係第一次見
我朋友個老闆年薪2M 都係租13K樓住
咁你憑咩覆我?

去打飛機啦
都真 要諗下未來幾十年都要咁生活
接受唔到真係要諗下點搞
依個情況,容我粗鄙少少咁講

執返劑啦,執佢幾劑就借聽聽話話
咁仲唔移民?

搵1.8m喎?
最直接解決左個root cause 不過樓主唔係想聽依啲,佢想透過溝通去改變,但咁諗其實係不切實際
有講過點解唔想請工人
廁紙3層定4層唔係亂洗錢啦
你要諗既係: 爭果幾蚊黎嘈交值唔值得?
係 有d有能力既朋友 唔買樓租樓住 做其他野/投資 個回報係好過買樓
咁當然風險都係比較高啦
所以搵到錢唔買樓唔係咩問題 叻果d人拎果舊錢黎做其他野係可以搵到更多
咪換左個老婆佢囉

講真
真係唔係好信佢搵1.8m
你搵1.8m你有乜可能可以住到15000樓

你搵1.8m你有乜可能唔請工人

講完
講真
我搵唔到1.8m
幫我搵1.5m已經幾層樓揸手

仲有個工人
個工人仲要唔係同我一齊住

所以樓主講啲嘢
只有連登仔會信
妹仔大過主人婆
個世界唔係得黑同白
樓主同連登係兩極
識搵個中間位先最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞