同老婆相處上嘅困難

1001 回覆
95 Like 687 Dislike
叫佢返台灣如果咁唔滿意
多謝絲打屌醒. 我已經plan左去staycation之後好好攤開來傾. IT狗有時候係呢d方面係蠢d...
因為之前試過, 佢一係喊...一係就發完脾氣再喊
你將你想講嘅嘢講一次嚟聽吓
樓主唔該睇呢到
袋錢落你袋

同埋有時有啲嘢係傾唔出共識
呢個時候要玩條件交換
e.g. 我接受買貴廁紙但係你煮飯要煮3餸
(利申:個例子鳩舉)
佢根本冇了解過對方諗乜/對方本身嘅觀念
你好似屌唔醒
點解你會覺得IT狗係會屌得醒

IT狗真係唔撚識人話㗎
同意交換條件
但一定唔係用買廁紙黎換

買番正常廁紙係基本生活需求
呢度連燈, 唔可以成功架

呢個唔係好正常既咩
傾親通常都係嘈
追左 post,建議樓主要學習下放低自己既執著,事事都斤斤計較既話,只會辛苦身邊人又辛苦自己。廁紙呢類日用品兼有限錢就唔好再放上心啦好嘛,唔值得花時間心機去慳嗰少少錢,對住老婆就要學識放低呢類無謂既堅持,況且好多巴打都講左高質廁紙既好處,你一路都重要強調自己既理念,我估你應該唔止對廁紙有執著

試下日常既小事唔好咁多意見,交比老婆處理,淨係理D 大事就算 (e.g. 生仔、住邊 etc)。好多事情根本無必要放到咁大,唔值得鬧交。最緊要知道大家既期望係點,攤開黎講,搵到解決方法就得。你講既問題大部份都可以用錢解決,而你又搵到錢,實在無必要咁煩。家務煮飯既野請工人/鐘點/外賣就得。想老婆改善廚藝既話,你有時間既話親自教佢就最好。

你老婆由台灣黎到香港生活,好多野都唔習慣,又無親戚朋友,困係屋企,個人會好無安全感,你要設身處地諗下佢既感受,體諒多D。始終女人就係感覺行先,要照顧左佢既感受先,下下講道理講邏輯只會領野
有時間上連登不如開youtube學下溝通
但好笑在肯買7 皮一個袋俾老婆

7 皮一個袋可以俾幾多卷四層廁紙個差價呢
我應會先講d場面嘢, 話明白佢一個人來香港嘅難處. 之後再話俾佢聽為左呢d家庭小事嘈好無謂. 再問佢想我點配合佢先可以少d嘈. 再講下我點諗...最主要係表達我重係好愛佢, 想好好改善相處嘅情况....我其實怕自己講太多道理...
你追佢嘅時候係咪扮晒大戶
而家結左婚就想縮

定係已經知本身係拜金女都要狗衝

btw點解要俾家用外父外母
仲要俾5K港幣
普通台灣人喺台灣都係搵30K台幣
一定俾唔到5K港幣家用
我覺得樓主真係幾難溝通嘅性格
明知講呢D老婆會嬲(呢個同佢唔識溝通好大關係)
竟然要staycation咁開心嘅時候拎出來講
完全ruin that day
咁都諗得出我覺得已經好難救……
其實呢D日常小事,見到個碗得10粒水餃唔夠食呢D,即場就應該講啦
加D幽默“老婆最近又中意邊個靚仔韓星,想我同佢一樣咁正要我減肥?10粒水餃唔夠食,唔夠力點掃厠所”
咁講,老婆唔會即刻發脾氣卦!!!
所以我話你唔明真正問題係邊。
你同你老婆都幾十歲人,我就唔信你地真係唔識溝通到一開口就互插。
點解每次你想傾,佢都係一哭二鬧?因為佢根本完全唔諗住遷就你囉,冇討論空間呀。
連"傾"呢個行為對佢黎講已經係冒犯緊佢,所以佢咁大反應。

佢咁樣有冇道理?冇。
佢咁樣有冇錯?有
道理係晒你嗰邊咁又點?你一日同呢個女人一齊都係要受氣。
你控制唔到對方,咪唯有控制自己。你可以做嘅一係硬食去配合佢,一係就離場。

睇下Johnny Depp同Amber Heard。
如果佢當年冇離婚,而家可能成隻手都俾人斬埋落黎。
條女本身就係癲,咁你搞佢唔掂咪唯有止蝕離場,唔會因為你愛佢就變好。
屌呢位絲打講中晒
樓主個個reply都係老婆點差點差,自己比幾多錢佢洗買幾多個袋入幾多錢落佢戶口
自我中心到一個點,又唔肯同老婆溝通
呢啲男人唔怪之得港女唔會揀
感謝巴打...我都知道講道理死硬, 但自己都係會忍唔住. 有時口氣又有少少對d下屬咁. 會多注意一下佢嘅感受. 可能會清下假, 陪下佢再好好咁傾. 本來我儲埋d假想年底同佢去台灣住返一兩個月. 另外個5千蚊俾外父外母有段故. 我地之前拍拖, 我飛親去台灣都係住酒店. 又覺得貴. 所以就直接租左外父外母間天台屋. 之後洗幾萬執靚左比老婆住. 咁我去台灣就唔洗住酒店. 後來老婆來左香港, 間天台屋又無人租. 我咪一直繼續俾租當俾外父外母洗
thanks 巴打絲打. 我都知我可能唔係一個好好嘅老公.
最好都係返工 唔係指意佢幫補家計 係等佢識下新朋友 有啲事忙下 融入下香港社會 令自己自我感覺更好

不過樓主老婆都做少奶奶好耐 要佢搵工都未必制
同埋,其實如果你老婆本身唔係好中意食野,食得又少
你好難令佢變成一個煮野好正嘅人
我自己中意食野,先會成日睇煮食片研究點煮
你旨意佢做少奶奶就開始煮好正嘅三餐比你食
其實有D强人所難
佢老婆咪仲難溝通
你可以選擇唔好用直接溝通, 轉用非同步溝通, 例如message/寫信(十分建議) 有條理組織咁講清自己觀點 避免老婆因情緒打斷溝通
你覺得點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞