同老婆相處上嘅困難

1001 回覆
95 Like 687 Dislike
不如咁講啦 你結婚前根本就冇了解過對方既消費觀同家庭觀 淨係睇外表 咁佢本身就係咁既人 一時三刻係唔會改變到架wo

如果你本身娶個大使既女人 一攞到錢就買個名牌手袋 咁你結左婚之後俾佢既零用錢都預左唔會用黎持家架啦 根本係婚後expectation唔同 你自己搵錯人 但你又衰淋善 唔敢將個問題正面同佢講 怕傷到人地 然後再等問題持續 咁一個怨捱 一個怨打 天生一對啦
重點唔係喺個價錢到呀屌你班盲閪唔識字?係心意呀
咁撚有錢, 請個工人啦
你想你老婆做下嘢唔想佢變廢人, 咪叫佢出去返下工或者學下嘢囉
就算乜都唔叫佢做, 佢悶就自然會搵嘢做啦
定係樓主怕佢出去勾佬所以搵家務困住佢
呢個真係冇人知啦
屌呢個全中
屌你老母
咁為另一半著想,點會迫人用薄廁紙抹屎呀

你講出黎會唔會笑呀
你錫住對方就唔會咁計較啦
只適用於賓佬
我抆緊屎追po,別有一番風味
wfh想避都冇得避
你咁執著個幾蚊咪計較囉 一皮零用五千零用你唔講?
或者留響公司打機都唔返去……
連買廁紙幾蚊都咁度縮
然後你同人講你有心意……

自相矛盾到……
我份人悲觀啲。
以樓主形容,佢老婆似係搵飯票嗰種。
樓主嘅收入係台灣絕對係開心生活,所以佢老婆以為跟埋佢過黎香港生活應該更上一層樓(起碼唔會差過係台灣)。
點知過到黎生活質數不升反降,人在異鄉冇朋友冇精神寄託,發現自己行錯路。

而家市道咁樣,以佢老婆條件係香港都好難搵到好工。
何況睇佢老婆咁嘅性格,我相信你叫佢出去搵工,佢九成對樓主更不滿。
就算佢真係出去做野,到時接觸到條件更好嘅水魚,就會飛起樓主。
有fd娶左台妹同你差唔多情況
又多條友睇連登上腦信埋呢啲台妹乖啲既鳩野
咁高人工都要管廁紙真係幾過份
未講出口嘅可能更多, 分分鐘而家天氣都唔想老婆日頭開冷氣, 夜晚先俾開
到底結婚為乜架

只係想日日有塊閪擺屋企有得屌?
香港缺乏婚前同居體驗嘅結果
樓主講果一皮應該係包埋家用

連廁紙都計較,我對樓主講嘅野信一半
淨係講食嘅問題
你喺開頭話老婆
1)唔係幾識煮飯
2)本身食好少野
但之後淨係不斷提你食唔飽而冇提1
煮多啲唔難 1就唔同啦
有啲人煮成世飯都可以好撚難食

講返食唔飽方面
你不如試下問佢可唔可以煮多啲?
依個係請求 唔好語氣重搞到命令咁
你話佢煮太少只會令佢覺得你怪責緊佢
女人真係好撚煩 我同意
但你唔想同佢離婚嘅話真係要代入下佢角度諗下

你既然話對食物有啲要求
我想問下你係咪買餸都要慳住慳住?
肯買靚啲嘅食材 簡單煮下都可以好好味

真係唔撚明點解你對食野有要求就ok
人哋想用靚啲嘅廁紙就唔得
對你老婆嚟講有啲錢係冇得慳
佢唔會諗平啲嘅廁紙都ok
因為佢想要嘅係高質廁紙
對女人嚟講可以話係必需品

離婚啦 cls
好想聽下女方版本

通常會係另一個故事
背景好似同樓主你有d似
我哋屋企都係我老公一個番工
我會做曬d(基本)家務,星期一至五煲湯煮飯俾老公番嚟食,佢間中又會幫手做家務
唔覺得辛苦,反而會覺得家務係我嘅責任… 老公番工辛苦,唔駛我擔心經濟上物質上嘅問題,我都想佢放工番嚟屋企乾乾淨淨,有健康有營養嘅住家飯食
暫時應該相處得幾好,請工人司機果啲以後有小朋友先算
或者條女好索勁多人追

不過如果係咁,
樓主更加應該食得鹹魚抵得渴
台灣老婆:我嬲你都係因為我想抆個靚屎抹塊靚閪比你用姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞