同老婆相處上嘅困難

1001 回覆
95 Like 687 Dislike
多謝提醒.
樓豬:仆街中伏
啱, 我自己都會有emotions. 只不過我通常好快就會反醒, 同唔怕道歉.
你地拍咗幾耐先結婚?

我覺得大家兩個人朝見晚見,其實都要比啲私人空間
拍左3年,結婚一年半.
台妹性愛機器黎
單睇你講,
好方面認為:你老婆其實一個人黎香港陌生地方,某程度上侷限左 佢絕大部分嘅生存空間(台灣可以周圍去,講國語);而你作為佢老公,係佢唯一(香港有fd另計)傾到計嘅人,而你需要長期不在家。你老婆「習慣了」靠日日煩你去取得關注/某程度佢都對自己係香港上生活不滿,潛意識向源頭(即係你)發洩。
結論:倆個人好好溝通一下,協調一下。

壞方面認為:其實佢係香港住好食好,好滿意各方面;只是習慣了你的好:各方面都有幫她解決,感就方方面面都要「做得更好!!」,男人執著/女人挑剔都是骨子裏頭存在。
結論:你縱得太好,要大執/重造。

PS:睇完你篇故事,你當我多口講句:倆公婆(其實係你)預小小錢存低,唔係發生意外/大病隨時入不敷支。你收入計翻算香港中產。開唔到源(你老婆唔翻工)感就要節流(各方面嘅「供奉」可以少一些,由你老婆開口會少爭執)
Your life is over
fucking trap urself to marriage
and with a wrong person

seen a lot
At the end they all divorced
所以同性別無乜關係,係睇人
有啲男人仲忟塞過女人
都3年啦喎,有冇同居過?

你地諗唔諗住生小朋友?
你有冇d朋友係有女朋友或者結左婚?
就算朋友的朋友都好介紹下,
你朋友的老婆或女朋友其實都有可能可以同佢做到朋友
咁享受人生又唔一定要物質上的
你搵幾錢一個月?養晒四大長老同老婆唔容易。
我自己習慣問題....我自己都唔鍾意亂洗錢...
睇你想要咩,如果你唔想日日嘈就請工人
如果你想個老婆唔係食閒飯有付出就繼續咁落去,不過就會好似而家咁日日嘈,因為你老婆係想做少奶唔係師奶
不如你pin番上去
個故事好似有分別
有冇得分身家?
我係你就慢慢轉移晒啲資產 離婚好過
以前我都覺得台灣好似幾好 台灣人nice 但而家覺得台灣人同大6人都冇乜分別
樓主老婆外表身材應該都係標青嗰批,自然多要求,睇開啲
娶十個八個,就可以財務自由
之前拍拖結婚無傾過生活問題?
廁紙買貴啲都係30零蚊一條,你管呢啲雞毛蒜皮幾蚊雞差別做乜?
佢唔識煮飯你又期望佢煮飯,佢黎到香港有無唔適應,佢想唔想返工,呢啲有無溝通好關心下呢?
你要人地就你, 你唔識就吓人?
明明搵倒錢, 只係畀多丁碎咁多錢買啲好啲嘅廁紙你都要挑剔人, 不如你自己反醒吓
好多男人都係 搵錢比哂屋企/草起
我用係自己身 唔計食 都係10% 唔夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞