同老婆相處上嘅困難

1001 回覆
95 Like 687 Dislike
小新個媽媽都會尊重下老公架wo,有無睇架
我問返你吖 當初點解同佢結婚
整容塑化人
感建婚,多謝你娶咗佢
唔會 台妹多數黃黃黑黑 一眼睇得出
簡單心理學
我老豆好醒,佢從來都唔會投訴任何嘢
但佢成日會話好鍾意飲xx啤酒,鍾意食某啲餸
佢就成日不停講自己鍾意咩
我同老母因為咁就成日買佢鍾意嘅嘢煮佢鍾意嘅餸

人天生係想討好其他人,而唔係想令人唔開心
所以你不停好subtle咁講自己鍾意點,其他人因為愛你想你開心自然就會去做

你不斷鬧同發脾氣而去達成某一個目標其實係有反效果
呢樣叫情緒勒索
條女淨係付出印度
對婚姻唔知有冇貢獻
唔知分到幾多
所以同等學歷&事業嘅女仔根本唔會頂得佢順
能力不足以滿足自己自尊心

我都表達得好婉轉,你唔好咁直接玩踢爆啦。
少少錢都要問人攞好無尊嚴

附屬卡可以set limit,你唔洗驚佢碌爆卡(唔洗比佢知limit幾多,唔係又嘈
係,其實是旦一邊識溝通就得,2邊唔識溝通就留名等睇離婚
唔係邊有咁多月光族
有咩好傾
住公屋咪又係個個用iPhone

金錢觀念本來每個人都唔同
我諗其中一個原因係
你心目中嘅好野=其他人眼中嘅正常野

反而啲名牌luxury items你就肯俾錢買
其實我情願買少件名牌,
換黎3年日日用靚廁紙,或者用靚床單,
都唔會想用薄廁紙/訓用料差嘅床

查實用係自己身體上嘅野/貼身野先要用貴啲同質素好啲,
上面都有巴打貼咗新聞,
平廁紙有啲用有害化學物質漂白,
用得多有害

唔好因小失大

利申由細到大用開3層廁紙
經日日朝7晚6, 我都唔敢話自己賺錢就乜鬼家務都唔理.

真 娶台妹係咁㗎啦
簡單黎講,你老婆根本就諗住做少奶奶,你點講佢都唔會出力打理頭家𠺢喇
唔係佢唔係啲咁嘅人
係佢想樓主請多個工人/鐘點做家務呀
台妹外嫁特別矜貴 一心想做少奶奶
如果講唔夠食,我會理解做好好食,要再加餸喎
唔錯丫
有分開, 10k係佢自己買自己嘢.
但我諗如果樓主想用平嘅薄廁紙
就算講完
其他人最多都係買多pack比佢自己用
都唔會自己轉用薄廁紙
窮上腦真係 本身都覺佢幾慘 好明比人煩咩感受

搵15萬都咁抵屌啦
樓主老婆應該覺得黎到之後同想像中嘅生活落差太大…
樓主搵15萬一個月 但生活水平可能不如係台灣搵15萬台幣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞