同老婆相處上嘅困難

1001 回覆
95 Like 687 Dislike
講多無謂

你老婆對波咩cup 先
唔係好食先會唔夠食咩?點解佢地係咁理解既?
離婚law
我有同香港女仔拍過拖, 都算係高學歷同有成就. 但係佢屋企好有錢, 就算我一年揾3 mil都無用. 成日比佢屋企睇唔起我做IT狗...
我開始明佢講乜

屋企無果樣嘢(唔一定係廁紙,可以係洗頭水、一支蠔油、洗衣粉),如果叫樓主買就會邊隻平就買邊隻,唔會留意/研究咩牌子,因為佢覺得反正都係差唔多。但買完返去就比老婆屌,老婆係對生活用品有要求,大家就產生磨擦。
開頭想話送得個七萬蚊既袋 佢就唔expect 你個幾蚊廁紙都要慳,大家傾下溝通下啦。
點知你一個月搵15萬
d台妹咁係 曲解黎講佢地都係世一
有時愛都無得解. 我主要上來係希望呻下, 同聽下有咩意見去改善夫婦關係...
只係舉下例,溝通係有好多嘢學同埋改變係好難,因為幾十年都習慣咗一個mode

其實兩個人都係為大家好為屋企為將來

唔改變而家嘅溝通方式
i.e 樓主責怪嘅語氣、樓主老婆嘅發脾氣
兩個人出發點都無錯但溝通嗰度好大問題,遲早離婚
exactly....而且屌一次就算啦.日日都要提一次....
全香港得一個女仔咩

通常三十幾趕住結婚,為結而結嘅多數都係離婚收場

太心急就出事啦
現代男女對婚姻期望都唔一樣
結婚前都係睇下婚姻輔導講哂啲問題出嚟先

好多人怕講真話
愈行愈錯
我都知自己講嘢有時候係衰嘅. 但基本上每次我都會係首先道歉嗰個...
溝通問題,你買之前whatsap影比佢睇買邊隻,咪無事。你覺得「反正一樣」但佢唔係咁諗,爭幾蚊嘈你話幾無謂呢
巴打你有冇諗過其實唔係物質問題,而係性格問題。
條女性格固然有問題。
而你香港台灣有錢冇錢嘅女人都試過,結果都係揀個咁難相處嘅人返黎,會唔會係自己口味出事,淨係睇到人地外在條件,唔識點睇人性格?
有時要退後一步睇,咁先會搵到自己盲點係邊度。
老實你話要人地買貴啲都話
反正大家有份用

迫人地買平啲(無財政壓力之下)
夾硬降低全家生活質素
其實好少人接受到

就算連登
都成日有人開post屌屋企人太窮人思維
用啲質素差嘅cheap野
因小失大啦
唔係道歉解決到

你衰聲衰氣佢都要忍你

忍唔到就會爆

你尊重佢可能佢做家務嘅態度都會改變

好多嘢都係雙向

佢煮嘢難食

不如抽時間一齊去學下烹飪班增進下感情
想改善關係老套講句都係溝通啦
搵個氣氛好啲嘅時機攤開嚟講
如果大家都係愛嘅 就會願意磨合同解決問題
哎呀
唔係要道歉呀
無人想聽你道歉
當你不停道歉,唔係你錯又道歉,唔覺得sorry又道歉
道歉就會變咗無意義同煩膠
仲有最重要係道歉唔係攞嚟令對方開心嘅一個工具/手段,好似有啲人鍾意買禮物想同對方和好咁

唉睇嚟你咩都唔識好多嘢要去work on

想死
on9 1.8m請個鐘點咪得又慳時間假膠
你要知道發生緊咩事要去溝通
唔係道個歉就move on

泰國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞